Milorad Dodik podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Šefika Džaferovića

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine podnio je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića jer je, kako tvrdi, samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme koja je održana online.

Dodik je rekao da je time Džaferović “zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja”.

“Zloupotrebom položaja i ovlasti Republici Srpskoj je nanesena šteta jer je nezakonitim i neovlaštenim djelovanjem Džaferovića RS onemogućena da iznese službeni stav preko člana Predsjedništva BiH, koji se bira sa teritorije RS, o ovom važnom pitanju vanjske politike”, naveo je Dodik.

Dalje je istakao da jesamo Predsjedništvo BiH kao institucija zaduženo za provođenje vanjske politike.

“A Džaferović je svojim samoinicijativnim nastupom, za koji nije imao saglasnost, prekršio Ustav BiH, Poslovnik i izrazio samo lične stavove”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, Džaferović se jučer obratio na samitu Krimske Platforme, uprkos prethodnom negodovanju člana Predsjedništva, Milorada Dodika, koji je već za sutra najavio podnođenje krivične prijave protiv Džaferovića. Optužuje ga da krši Ustav BiH.

Inače, tokom Krimske Platforme, obratili su se brojni svjetski zvaničnici, predsjednici, premijeri država, koji su dali punu podršku Ukrajini i osudili rusku agresiju.

Džaferović je ponovio stav Bosne i Hercegovine, dajući punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Predsjedavajući Džaferović podsjetio je učesnike Krimske Platforme kako se Bosna i Hercegovina 16. marta 2015. godine pridružila deklaraciji visokog predstavnika EU o Krimu, gdje je osudila održavanje nelegalnog i nelegitimnog referenduma, kao i nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja. Istom Deklaracijom, napominje Džaferović, potvrđena je čvrsta opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

“Uprkos vanjskim i unutrašnjim pritiscima, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mogu reći da nisu promijenjeni zvanični stavovi države BiH o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i o osudi postupaka kojima se povređuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.” kazao je Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.