in ,

Milorad Dodik “polupao lončiće”: “Mislim da je vrijeme da se Srbija i Hrvatska vrate u nadgledavanje provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”

Milorad Dodik je naveo kako Srbija kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma ima pravo da učestvuje u pitanjima vezanim za OHR

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, govorio je danas o izboru novog visokog predstavnika u BiH i radu OHR-a. Istakao je da “sve politike međunarodne zajednice kroz OHR nisu objedinile BiH već postavile temelje za dezintegraciju”. Za PIC je kazao da “svojim odlukama vodi do pozicije poptunog konflikta u BiH”.

Ponovio je kako je “neophodno da se osigura odlučivanje na nivou Vijeća sigurnosti UN-a o novom visokom predstavniku” na način da donesu rezoluciju. Podsjeća da to piše u Anexu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Konfuzija nastaje s činjenicom da se ne zna ko je visoki predstavnik. PIC tvrdi da je imenovao nekoga, a tu je još uvijek stari predstavnik. Mislim da se ovim pokušajem i igrom OHR kao međunarodni faktor potpuno delegitimisao kao mjesto provođenja zakona. Smiješni su svi njihovi komunikei koji imaju potrebu da se ukaže na to da se stvara pravna država kada bezočno krše Dejtonski sporazum i naše lokalno zakonodavstvo. Radi se u untrašnjim razmiricama međunarodne zajednice i to pokušavaju prelomiti preko leđa ovdje u BiH. Politički predstavnici Bošnjaka, kao što je učinilia ova ministrica (Bisera Turković, op.a.), čestitaju novoizabranom što upućuje na činjenicu da bošnjački političari jedva čekaju da im dođe strani tutor koji će nametnuti rješenja. Malo može koristiti uvjerenje da oni očekuju da će visoki predstavnik učiniti one stvari koje samo oni žele. To se neće desiti. Bonska ovlaštenja su loša prošlost kojima su posijani dodatni raskoli u BiH. Sve politike međunarodne zajednice kroz OHR nisu objedinile BiH već su postavile temelje za dezintegraciju BiH. Iako se kunu u činjenicu da žele nešto dobro. Ne vidimo to. Postigli su nešto samo uslovljavanjem”, rekao je Dodik.

“PIC nas odlukama dovodi do pozicije konflikta”

Istakao je kako Srbija kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma ima pravo da učestvuje u pitanjima vezanim za OHR te nadgleda sprovođenje sporazuma.

“Praksa je bila usmjerena ka tome da se Srbija isključi iz bilo čega vezano za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. I Hrvatska. Mislim da je vrijeme da se Srbija i Hrvatska vrate u sagledavanje efekata provođenje tog sporazuma i kako se provode aneksi tog sporazuma. Dejtonski sporazum je značajno devastiran. Promijenjeni su odnosi u pogledu BiH u odnosu lokalnih snaga. Ništa nisu uspjeli. Taj PIC ponovo zove na pomirenje. Oni nas na to pozivaju od 1996. i nisu uspjeli ništa, a svojim odlukama nas dovode u poziciju potpunog konflikta. Na te njihove mirovne namjere ne treba ozbiljno računati”, rekao je Dodik.

Pozvao je sve predstavnike vlasti i političke snage da sjednu i otvoreno razogavaraju o problemima i otvorenim pitanjima.

Zlatan Ibrahimović uživa nako povratka u elitni rang: “Odmara na luksuznoj jahti, a na njoj planira da krstari Jadranom”

Draško Stanivuković na press konferenciji: “Ako je neko zaštićen ko “beli međed”, to su oni, a ne ja”