in ,

Milorad Dodik ponovo provocira: “Htjeli smo da imamo nezavisnu državu RS”

Emisija RTS-a i RTRS-a na kojoj prednjači Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvi ustav Republike Srpske donesen u trenutku “kada u BiH još nije bilo sukoba i da je odražavao političku volju srpskog naroda i želju da ima nezavisnu Republiku Srpsku”.

“Poslije odluke o osnivanju Republike Srpske, donošenje Ustava je najznačajniji i politički i pravni akt koji jedna država u nastajanju može i treba da ima”, rekao je Dodik u obraćanju u emisiji koja je kao svojevrsni tv prijem emitovana na RTRS-u i RTS-u povodom obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi ustav RS.

Prema njegovim riječima, to su bila veoma teška vremena – prenosi Klix.

“Donošenje ustava je pokazalo da se zna šta se radi i da je u tom pogledu formiranje Republike Srpske imalo svoj kontinuitet – od odluke o njenom osnivanju, preko ustava, pa do zakonske regulative koja je trebalo da reguliše sve druge odnose”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je istakao da je donošenje ustava Republike Srpske bilo u trenutku kada u BiH još “nije bilo sukoba” i da je to “odražavalo političku volju srpskog naroda, predstavljenu preko njegovih političkih predstavnika iz različitih političkih partija koji su se okupili i usvojili taj ustav”.

“To je bilo veoma značajno i ukazivalo je na našu tendenciju. Mi smo željeli nezavisnu državu Republiku Srpsku, a države nema, naravno, bez ustava”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je tada, iako opozicionar, bio dio ukupnih “srpskih napora da se konstituiše Republika Srpska i da Republika Srpska egzistira u državno-pravnom i teritorijalnom smislu”.

“Danas kada pogledam, teško bi mogli bez toga da prođemo kroz mnogo stvari. Vjerovatno u ratu i pregovorima koji je trebalo da se vode na uspostavljanju mira, legitimitet ne bi bio snažan, kao što je bio, da nije bilo takvih akata. Sve to je dio kontinuiteta i nastanka Republike Srpske”, naveo je on.

Dodik je ocijenio da je taj prvi ustav pretrpio nekoliko “neustavnih izmjena, koje je izvršio bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch”.

“Ali, mi svakako moramo da radimo na tome, ustavni akt je nešto što moramo da dogradimo, osavremenimo i da u svakom slučaju prilagodimo današnjem vremenu. Prvi Ustav je bio veoma značajan i on je definitivno ukazivao na smjer kuda ide srpski narod u BiH”, naglasio je Dodik.

Ovaj program se prenosio na RTRS-u i RTS-u, te na nizu privatnih stanica. U isto vrijeme dok se obilježava neustavni dan RS-a, rukovodstvo ovog entiteta negira 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

Jusuf Nurkić emotivno o Danu nezavisnosti: Mnogi su željeli da te osvoje i pokore

Zastave BiH i u RS povodom 1. marta, Dana nezavisnosti: “Ko kaže da nema Bosne”