Milorad Dodik prijeti: “RS će imati odgovor ukoliko Valentin Inzko upotrijebi ovlaštenja, pa neka izvoli, neće mu pomoći ni Borell”

Događaji Posljednje Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će “RS donijeti svoje odluke ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, u vezi sa posljednjim zaključcima Narodne skupštine RS upotrijebi bilo kakva svoja ovlaštenja koja su nezakonita”.

-Tada mu neće pomoći ni (visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Josep) Borrell. Neka obavijesti koga hoće, rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje očekuje li sankcije EU nakon što je Inzko rekao da će o zaključcima NSRS obavijestiti Borrella.

-To će biti trenutak kada će RS donijeti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borrell, pa neka izvoli, rekao je Dodik.

Dodik je rekao danas novinarima u Banjoj Luci da je visoki predstavnik uveden Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma koji kaže da je i RS potpisnica da se on uvodi.

“Dakle, on je odgovorna strana i nama u RS-u. Ali, on se nameće iznad nas. Ako pokuša da upotrijebi bilo kakva svoja ovlašćenja koja nikada nisu bila zakonita, to će biti trenutak kada će Republika Srpska donijeti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borrell, pa neka izvoli”, rekao je Dodik, komentarišući zaključke Narodne skupštine u vezi sa pismom visokog predstavnika i inicijativom za pregovore između RS-a i FBiH o budućnosti BiH.

NSRS odbacila je sinoć zahtjev visokog predstavnika za poništavanje povelja dodijeljenih ratnim zločincima i dala podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.

Leave your vote