Milorad Dodik progovorio: “Ambasador BiH pri UN Sven Alkalaj se bez ovlaštenja pridružio izjavi o krizi u Rusiji i Ukrajini”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ambasador BiH pri UN Sven Alkalaj bez ovlaštenja pridružio BiH izjavi EU o rusko-ukrajinskoj krizi.

“Njegov postupak je ništavan i mora se smatrati da nije ni načinjen”, rekao je Dodik komentarišući odluku da se BiH u UN pridruži Izjavi zemalja EU u kojoj se osuđuju potezi Rusije na istoku Ukrajine.

Dodik je najavio da će se odgovornost ambasadora razmotriti kasnije.

“BiH je neutralna u rusko-ukrajinskoj krizi, odnosno oružanom konfliktu, s obzirom da Predsjedništvo nije odlučilo drugačije”, naglasio je član Predsjedništva BiH.

On je potvrdio da bh. entitet RS ostaje privržena Ustavu BiH i da neće dozvoliti da se ova situacija iskoristi protiv nje.
Ruske snage pokušavaju ući u ukrajinsku regiju oko Kijeva, kao i regiju na bjeloruskoj granici, kažu ukrajinski granični dužnosnici. Njemački mediji javljaju da su ruske snage na 20-ak kilometara od glavnog ukrajinskog grada.

Šta do sada znamo

U televizijskom obraćanju sinoć Putin je najavio specijalnu vojnu operaciju u Donbasu.

Raketni udari i eksplozije prijavljeni su jutros od 4:45 sati u više ukrajinskih gradova, uključujući Harkov i Kijev.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski proglasio je vanredno stanje, a ministar vanjskih poslova poručio da je Rusija započela veliki rat.

Joe Biden je osudio napad i istakao da je Rusija odgovorna za krvoproliće, najavio je nove sankcije i pomoć ostalih saveznika SAD-a.

Rijeke ljudi primjetne su na kijevskim glavnim saobraćajnicama s obzirom na to da masovno bježe iz grada, a dio njih krije se u skloništima.

Najmanje 40 Ukrajinaca je do sada poginulo u ruskom bombardovanju ukrajinskih snaga. Iz te države navode da su i oni ubili 50 ruskih vojnika.

SAD, EU i Velika Britanija pripremaju najveće pakete sankcija za Rusiju do sada.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.