Milorad Dodik se obrušio na Željka Komšića odmah nakon inauguracije u Predsjedništvu BiH

Bivši član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je današnju sjednicu novog saziva, a nakon toga poslao poruku putem Twittera i problematizovao govor Željka Komšića.

“Sve što je Željko Кomšić rekao u svom obraćanju je čista laž, zbog čega sam i napustio konstitutivnu sjednicu dok je on govorio.

Željko Кomšić nije izabran od strane građana i građanki, kako to lažno tvrdi, nego ga je birao jedan dio Federacije, i to ne onaj koji je trebao – hrvatski narod, kako to nalaže Ustav BiH, nego bošnjački.

Кomšić je prevarama i lažima došao do pozicije u Predsjedništvu i po četvrti put oteo Ustavom definisano pravo hrvatskom narodu da bude biran, a istim spletkama koristio se i sve ove četiri godine koje smo obavljali dužnost kolektivnog šefa, da svoje lične stavove predstavi kao zvanični stav Predsjedništva”, naveo je Dodik.

Zatim je napisao da je “izmišljotina” dio govora o integracijama i saradnji s NATO-om.

“Ne postoji NATO put BiH, nema usaglašenog stava o članstvu, postoji samo saradnja i ovakvim svojim nadobudnim ponašanjem i jednostranim istupanjem još jednom je pokazao kakva će njegova politika biti i ubuduće.

To je politika laži, podvala i sramoćenja BiH na međunarodnom planu”, naveo je Dodik koji je jučer preuzeo funkciju predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

U svoj prvom govoru nakon ponovnog preuzimanja funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je istakao koji će mu biti prioriteti u novom mandatu i između ostalog naveo kako će to na prvom mjestu sasvim sigurno biti NATO, dok će EU, zbog ignorisanja presuda iz Strazbura, biti na drugom mjestu.

Podsjetio je na polaganje zakletve prije četiri godine kada je kazao da neće propustiti da aktiviranjem MAP-a odblokira proces NATO integracija, te da je ta prilika iskorištena, ali i da će se takve aktivnosti i nastaviti.

“Koristim i ovo obraćanje da istaknem, kako ponovo neću propustiti priliku da uradim sve što je u mojoj moći, pa i šire, da kao država načinimo i posljednji korak ka punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savezu ukoliko se takva mogućnost učini izglednom, jer je članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu primarni vanjsko politički prioritet”, dodao je Komšić.

“Destrukcija implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, i grubo ignorisanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, nažalost prijeti da od evropskog puta Bosne i Hercegovine napravi sekundarni vanjskopolitički prioritet, obzirom na razmjere kršenja evropskih standarda i principa, posebno u pogledu jednakosti građana pred zakonom i Ustavom”, istakao je Komšić.

Komšić je dodao da će učiniti sve, pa i Ustavnom predviđene mehanizme kako perspektiva članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji ne bila bila trajno uništena.

Podsjetio je i na evolucijsku prirodu Ustava BiH, te da on predviđa mogućnost nadogradnje i da je to obaveza države ukoliko želi da ispuni prioritete iz Mišljenja Evropske Komisije.

Dodao je da će BiH kroz institucije UN-a ali i druge međunarodne asocijacije biti država koja neće zauzimati neutralan stav.

VEZANI TEKST: Željko Komšić je poslao veoma jasne i nedvosmislene poruke iz Predsjedništva BiH: “NATO ostaje primarni, a EU zbog ignorisanja presuda iz Strazbura postaje sekundarni prioritet”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.