Milorad Dodik se oglasio nakon sastanka sa Draganom Čovićem u Mostaru: “SNSD i HDZ imaju dogovor da ne smetamo jedni drugima, to trebaju shvatiti i Bošnjaci”

Predsjednik SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je u Mostaru održao sastanak s liderom HDZ-a Draganom Čovićem na kojem su razgovarali o saradnju ove dvije stranke i procesu formiranja vlasti na državnom nivou.

“Imamo veoma važne i jasne dokaze uspješne saradnje i tako ćemo nastaviti. Koodiniramo politike i aktivnosti. HDZ i SNSD koji su konotirane od međunarodne zajednice kao problem u BIH, sada se javljaju kao rješenje brzog uspostavljanja vlasti nakon izbora”, rekao je Dodik.

On je kazao da danas SNSD i HDZ samo potvrđuju partnerstvo.

“Primjer naše saradnje može poslužiti i drugima. Imamo razlike, kao što je pogled na NATO, ali ne insistiramo na njima i rješavamo druga pitanja. Nemamo konfrotacije bilo gdje, spremni smo da radimo na uspostavljanju vlasti s onima koji imaju podršku i matematiku, u rokovima koji su predviđeni i da konstituišemo Predstavnički dom i ustabilimo procese”, dodao je.

Lider SNSD-a je kazao da će se raditi na deblokadi procesa, prije svega projekata važnim za RS.

“Svjesni smo da će biti problema, ali insistirat ćemo na tome.

S HDZ-om imao dogovor da niko nikome ne smeta i to je najbolje u BiH. Ako to razumiju i Bošnjaci, onda smo riješili mnogo problema. Afirmisat ćemo zemlju tri konstitutivna i ravnopravna naroda i dva entiteta.

Neće se ništa mijenjati ako bude tako i afirmisat ćemo ustavne pozicije Ii pokušat ćemo pribaviti predznak dobrih momaka jer poštujemo Ustav BiH.

Čović i ja smo privrženi Ustavu BiH.

Nastavit ćemo s prepoznatljivom politikom i ne želimo nikakvu vrstu destrukcije, ali nismo spremni ni na neprincipijelno ponašanje”, dodao je – prenosi Klix.

Dodik nije odgovorio na pitanje da li bi više volio da mu partneri u vlasti bude Osmorka ili SDA.

“Mi imamo 12 ruku, Osmorka 12, SDA 9. Dakle svi mogu biti unutra, a mi ćemo gledati da idemo brzo i deblokiramo stvari”, kazao je.

Na pitanje da li se razgovaralo o tome na kojim ministarstvima će insistirati SNSD i HDZ, te da li je Zoran Tegeltija kandidat za ministra finansija, a Ana Trišić Babić za ministricu vanjskih poslova, Dodik je odgovorio “Kada budem imao saznanja, eto vama cu javiti prvim da objavite vijest.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.