Milorad Dodik se oglasio: “Zorana Milanovića sam upoznao s namjerama povlačenja iz državnih institucija, sjednica u novembru”

Posljednje Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića jučer informirao o namjerama da povuče saglasnost na Oružane snage BiH, VSTV, Upravu za indirektno oporezivanje itd.

“Upoznao sam Milanovića sa aktulenom situacijom i ustavnim položajem i nadležnostima i na koji način je vršena dezavuacija tih nadležnosti. Na koji način je činjeno šta u prošlosti uz prijetnje silom. U tom pogledu je jasno da je došlo do niza kršenja Ustava od onih koji su ga trebali štititi, a to su visoki predstavnik i Ustavni sud”, kazao je Dodik.

Naglasio je da RS nema namjeru “da puko posmatra i dalje oduzimanje nadležnosti i prava i da u tom pogledu ništa ne činimo”. Dodik je upitan da li ga je Milanović pokušao odgovoriti od njegovih namjera.

“Što bi on to mene ubjeđivao, ja sam ga informirao o tome, mislim da su oni to razumjeli, da je to naše Ustavno pravo, da je u neregularnim uslovima došlo do prenosa nadležnosti i da to ne može da opstane. To je bio ravnopravan dijalog o svim pitanjima”, naglasio je Dodik.

Istaknuo je ostaje pri stavu da “treba povući saglasnost sa formiranja Oružanih snaga, VSTV-a, indikrenih poreza…”

“Mi ćemo počekom idućeg mjeseca odlučivati o tome na koji način. Vjerujem da bi Skupština mogla biti 16. i 17. i da na dnevni red stavi sva ona pitanja na kojima radimo. Radne grupe su napravile inicijalne dokumente i oni su spremni. Mi ćemo sve odluke koje smo najavili i donijeti”, naveo je.

Sa Milanovićem je još razgovarao o konstitutivnosti naroda koju, kako je rečeno, treba očuvati. Bilo je razgovora i o praktičnim situacijama.

“Dobro je da konačno završamo most na Savi kod Bosanske Gradiške. Hrvatska je već odabrala izvođače radova od mosta do Okučana, čime će trasa imati važan spoj. Bilo je priča i oko nedavnih potresa u Hrvatskoj. RS će osigurati 10 smještajnih objekata firme iz Bijeljine. Ta aktivnost će krenuti narednih dana da se osigura smještaj porodicama u Glini i okolini”, naveo je Dodik.

On je govorio i o današnjoj sjednici Skupštine Republike Srpske koja je sazvana na njegov zahtjev.

“To je moje pravo da uvijek kada sam u poziciji kada sam preglasan mogu da se pozovem na vitalni interes i zatražim odluku NSRS-a. Danas imamo specifičnu situaciju da su te tačke koje su došle bile dva puta na Predsjedništvu i dva puta sam ih odbio. Na Skupštini je na koji način će oni odlučivati o ovome”, naveo je.

Na dnevnom redu je i otvaranje konzulata Rusije u Banja Luci.

“Sada je na Narodnoj skupštini da odluči o tome. Ja ću NSRS-u predložiti da propusti takve odluke jer mislim da je to korisno za RS. Ono što je ključno je da odluku donosi NSRS a ne Predsjdeništvo”, zaključio je – prenio je Klix.

Leave your vote