Milorad Dodik se silovito obrušio na Valentina Inzka, svašta je nagovorio, nije birao riječi: “On je “upokojen” politički i moralno, pogodile su ga moje riječi”

Posljednje Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko “upokojen” i politički i moralno.

Dodik smatra da je Inzko “odavno otišao” iz BiH, te da novi visoki predstavnik i nije potreban.

– Zamolit ćemo Rusiju i Kinu i druge da u Vijeću sigurnosti ne potvrde imenovanje novog visokog predstavnika, jer ako ova zemlja nakon 25 godina ne može da funkcioniše, onda to nije do nas, nego do onih koji hoće takvu BiH – rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

On je istakao da je protiv BiH koju pravi međunarodni faktor, prije svega Amerika i EU zajedno na čelu sa Inzkom, te da podržava samo onu koja je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, što je, smatra, očigledno problem međunarodnoj zajednici.

RS ima svoj izvještaj

Dodik je istakao da nema ništa novo u tome što Incko u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN kritikuje njegove izjave, a ne bavi se i retorikama nekih drugih funkcionera.

– Sam izvještaj govori da on ne treba tu da bude i sam je potvrdio da je nesposoban i upokojen i da ne znači ništa, sem što se nekada pojavi pred Vijećom sigurnosti, da bi klevetao i omalovažavao institucije BiH, prije svega entiteta – rekao je Dodik.

On je ponovio da Inzko u izvještaju ništa novo nije rekao, te napomenuo da je i RS dostavila svoj izvještaj, koji treba čitati.

– Neće se desiti da mi verifikujemo te njihove eksperimente u vezi sa BiH i osporavaćemo i pravosuđe i sve što je mimo Ustava preneseno na nivo BiH – naveo je Dodik.

On je napomenuo da RS vidi samo BiH koja je u skladu sa Ustavom BiH, te da joj druga ne treba.

– To što Incko naziva antidejtonskim, pa čak i američka Ambasada rigidnim Dejtonom, to je nešto drugo, jer oni nisu zaduženi da se bave time – smatra Dodik.

Smeta mu poređenje

On je naglasio da je Incko upokojen i politički, ali i moralno gledano, “da je spodoba” koja je uspjela da uporedi RS sa ustaškim režimom.

– Takav čovjek ovdje ne može da ima nikakav autoritet i on to mora da zna. To sam govorio na panelu u okviru zasjedanja UN, a očigledno da ga je to pogodilo, pa sada pokušava da nešto vrati – rekao je Dodik.

On smatra da je razgovor i ono što pokreće NSRS najbolji okvir za tako nešto, te je strane u BiH pozvao da razgovaraju o tome.

– Da se manemo ovih stranaca u vidu EU, Amerike, a pogotovo Britanije. Imamo priliku da slušamo britanskog ambasadora koji će reći da BiH treba da ide ka EU, a njegova zemlja je prije tri mjeseca izašla iz EU i sada nama preporučuje ono što on nije htio. To govori o licemjerju koje ovdje vlada – rekao je Dodik.

Leave your vote