Ministar Dizdar odbrusio vlastima RS: Umjesto proganjanja vještica, zaštitite povratnike

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar reagovao je na dokument o kojem se danas raspravlja na sjednici Narodne skupštine RS. Njegovu reakciju u nastavku prenosimo u cijelosti. “Tim povratnicima se na leđa stavlja teret sumnje, teret prijetnje, iako se radi o populaciji koja je od najranijih vremena povratka zapravo žrtva diskriminacije, segregacije i fizičkog ugrožavanja”.”, istakao je.

“Navodna Informacija o aktuelnoj situaciji. Kažem navodna, jer dokument obiluje neistinitim podacima i fabrikacijama s pravnog, političkog i općedruštvenog aspekta.

Od pogrešnih tumačenja državnog uređenja, statusa unutrašnjih administrativnih jedinica, pa do globalnih prilika, akt obiluje pristrasnim, netačnim i ideologiziranim formulacijama.

S aspekta sigurnosnog stanja povratnika, posebno zabrinjava očito ciljano, instruirano i politički motivirano fabriciranje navodne ozbiljne prijetnje “islamskog terorizma”. Izmišljanjem tobožnje velike terorističke prijetnje, ponovo političke strukture entiteta RS doprinose faktičkom ugrožavanju povratnika Bošnjaka i drugih muslimana koji žive u ovom dijelu države Bosne i Hercegovine.

Tim povratnicima se na leđa stavlja teret sumnje, teret prijetnje, iako se radi o populaciji koja je od najranijih vremena povratka zapravo žrtva diskriminacije, segregacije i fizičkog ugrožavanja.

Podsjećam vlasti u ovom dijelu naše zemlje da je Bosna i Hercegovina prema Globalnom indeksu prijetnje terorizma u rangu zemalja s najnižim rizikom od terorizma.

Matematički iskazano, prema stručnoj analizi eksperata, rizik od terorizma u našoj zemlji je 0 (nula). Višestruko veći rizik od terorizma postoji npr. u državama poput Velike Britanije, Kanade i skoro svih država EU.

Prema podacima Specijalnog izvjestitelja UN-a, prijetnja terorizma u Bosni i Hercegovini “se generalno procjenjuje kao veoma niska… među najnižim u svijetu.” Umjesto da traže terorističku prijetnju gdje je nema, pozivam vlasti RS-a da se pozabave sigurnošću povratnika i osiguranjem njihovih temeljnih prava.

To mora biti prioritet uzimajući u obzir i da sa sigurnosnog aspekta relevantne organizacije poput Human Rights Watch-a kao jednu od najvećih sigurnosnih prijetnji prepoznaju učestale napade na povratnike u entitetu RS i “slabe napore da se ovi incidenti istraže” od strane vlasti ovog entiteta.

Umjesto traženja ili prizivanja vještica, vrijeme je da se vlasti u RS-u pozabave svojim najvećim sigurnosnim neuspjehom, zaštitom ljudskih, političkih, ekonomskih i sigurnosnih prava povratnika”, stoji u Dizdarovoj reakciji.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.