Ministar FMUP-a Ramo Isak oštro odgovorio na pozive iz RS-a: Ne provocirajte, zastave RS-a nikada se neće vijoriti u FBiH

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se nakon poziva da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova procesuira osobe u Federaciji Bosne i Hercegovine nakon dešavanja 9. januara. Isak je rekao da sve uprave policije u Federaciji Bosne i Hercegovine profesionalno i odgovorno poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se održao visok stepen opće sigurnosti u ovom bh. entitetu.

“Zastava bh. entiteta RS nije zastava Bosne i Hercegovine, nije zastava Federacije Bosne i Hercegovine, a nije ni vjerska zastava i kao takvoj nije joj mjesto na bogomoljama.

Isticanje zastave bh. entiteta RS na pravoslavnim bogomljama u Federaciji BiH, na dan koji se pamti kao dan pokretanja genocida u Bosni i Hercegovini, predstavlja ništa drugo nego provokaciju”, naveo je Isak.

Dodao je da skidanje zastave u Konjicu nema nikakve veze sa ustavom zagarantovanim vjerskim slobodama i konstitutivnosti bosanskohercegovačkih Srba u entitetu Federacija BiH već isključivo s pokušajima provociranja.

“A mi provokacije nikada nećemo prihvatiti kao normalne i u skladu s tim zastave bh. entiteta RS nikada se neće vijoriti na objektima u entitetu Federacija BiH.

U isto vrijeme sramotnim ocjenjujem ponašanje nositelja izvršnih funkcija i vjerskih poglavara u bh. entitetu RS koji su protestovali ispred policijske uprave u Srebrenici nakon što su privedena lica koja su širila međunacionalnu mržnju i zastrašivala povratnike”, naglasio je Isak.

Osudio je bilo kakve napade ili pokušaje zastrašivanja povratnika u oba bh. entiteta i tražit ću od svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova da takva ponašanja spriječe, odnosno da procesuiraju odgovorna lica ukoliko je došlo do kršenja zakona.

“Međutim, osobama koje imaju prijavljeno mjesto prebivališta u bh. entitetu RS i koji me pozivaju da reagujem, bez bilo kakvog pokušaja davanja diplomatskog odgovora, želim da poručim sljedeće:

Ne provocirajte.

Vaša provokacije nisu dobrodošle u Federaciju BiH. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata i nedjeljiva država i kao takva će i ostati”, navodi se u reakciji ministra Isaka.

Podsjećamo, ispred pravoslavne crkve “Svetog Vasilija Velikog” u Konjicu grupa građana protestovala je 9. januara ispred vjerskog objekta na kojem se vijorila zastava Republike Srpske.

Protest je završio tako što je trobojnica skinuta s vjerskog objekta a građani su se mirno razišli bez ikakvog incidenta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.