Ministar MUP-a FBiH Ramo Isak podnio krivičnu prijavu protiv Milovana Bjelice zbog veličanja ratnog zločinca Radovana Karadžića

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelice zbog veličanja ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Ministar Isak zatražio je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da prijavu podnesenu protiv načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelice odmah i bez odlaganja uzmu u razmatranje.

Prijava je podnesena u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine i zbog postojanja osnovane sumnje da je načelnik Opštine Skolac Milovan Bjelica svojim javno iznesenim stavovima počinio krivično djelo:

“Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, a koje je kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ministar Isak naveo je u krivičnoj prijavi kako je u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine jasno navedeno da će se onaj ko na bilo koji način veliča lice osuđeno pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Posebno je ukazao kako je riječ o krivičnim djelima iz nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine.

“Postupci veličanja ratnih zločinaca, pored toga što predstavljaju krivično djelo kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,

nanose štetu državi Bosni i Hercegovini, odnosima među narodima, a posebno nanose ogromnu bol porodicama žrtava genocida”, naveo je ministar Isak u krivičnoj prijavi.

Ministar Isak zatražio je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da prijavu podnesenu protiv načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelice odmah i bez odlaganja uzmu u razmatranje.

Podsjetimo, načelnik Sokoca Milovan Bjelica, jedan od čelnika SDS-a, poručio je kako je Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, za njega i danas predsjednik Republike Srpske.

Veličanje ratnih zločinaca pored toga što je skandalozno i sramotno, već dvije godine je i krivično djelo u BiH.

U martu 2019. godine, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je lideru bosanskih Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora.

Zločinac Radovan Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, četiri udružena zločinačka poduhvata (Sarajevo, Srebrenica, sveobuhvatni UZP i UZP za uzimanje talaca).

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.