Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sigurnosnim agencijama prijavio MUP RS. I EUFOR je upoznat sa slučajem

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba da je sigurnosnim agencijama u BiH, odnosno Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Ministarstvu sigurnosti BiH prijavio aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS na popisivanju pripadnika Oružanih snaga BiH koji žive na teritoriji bh. entiteta RS.

O slučaju je upoznat i EUFOR.

Podžić je za Radiosarajevo.ba kazao kako očekuje da nadležne agencije izvrše odgovarajuće provjere, te zauzmu stajalište o tome je li u ovom slučaju bilo kršenja zakona, odnosno krivičnog djela.

„U dosadašnjim aktivnostima sa MUP-om RS sve informacije koje su bile potrebne u kontekstu sektora odbrane, odnosno Oružanih snaga BiH su tražene preko Ministarstva odbrane BiH, te su iste dostavljane, to jeste na taj način je vršena komunikacija.

Ove aktivnosti u vezi sa popisivanjem pripadnika OSBiH su bile neobične i zato je cijeli slučaj prijavljen nadležnim agencijama koje vrše provjere“, rekao je za portal Radiosarajevo.ba ministar Podžić, dodajući da ne želi prejudicirati njihovo stajalište po ovom pitanju.

Također, nije želio iznositi osobne zaključke u pogledu navedenih aktivnosti MUP-a RS, prepuštajući, naravno, stvar istrazi.

Prema informacijama ministra Podžića, nakon njegove reakcije ove aktivnosti su zaustavljene!

Podsjetimo, slučaj je otkriven nakon što je vršeno popisivanje pripadnika OSBiH iz reda bošnjačkog naroda s područja Bratunca.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.