Ministar odbrane BiH Zukan Helez otkrio: EUFOR pokreće istragu zbog prisustva njihovog vojnika na obilježavanju 9. januara u Milićima

EUFOR će pokrenuti istragu zbog slučaja koji je izazvao brojne kontroverze u BiH, a radi se o slučaju prisustva njihovog vojnika tokom obilježavanja neustavnnog “Dana RS-a” u Milićima. Kontaktiran je i ministar odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Zukan Helez koji je danas održao sastanak komandantom EUFOR-a Helmutom Habermayerom povodom doniracije 363.000 eura za ulaganje u sistem zajedničke zrakoplovne komunikacijske mreže.

Helez je rekao da ga je Habermayer na sastanku obavijestio da se ovaj slučaj desio.

“On me je kratko obavijestio da se to desilo i da će oni to ispitati i u skladu sa svojim pravilima postupiti”, kazao nam je Helez.

Identitet vojnika, kao i to iz koje zemlje dolazi još uvijek nije poznat.

“Nismo ulazili u detalje, ali bitno je da su pokrenuli istragu”, dodao je Helez za Klix.

Podsjećamo, opština Milići jučer je objavila saopštenje o obilježavanju 9. januara – neustavnog “Dana Republike Srpske”, a na fotografijama se vidi da je prisutan i vojnik EUFOR-a.

Opština je naime objavila saopćenje o obilježavanju 9. januara prilikom čega se navodi da je “Služenjem parastosa poginulim borcima u Spomen sobi i polaganjem vijenaca na centralno spomen obilježje u Milićima, obilježen je 9.januar – Dan Republike Srpske”.

Na fotografijama koje prate tekst vidi se da se u spomen sobi borcima VRS nalazi i vojnik EUFOR-a sa upaljenom svijećom u ruci.

Iz Mirovne misije EU u BiH su za Radio Slobodna Evropa kazali da je vojnik “na zadatku i misiji i dio je EUFOR-ovog tima za vezu i posmatranje s lokalnom zajednicom”.

“Možemo reći da je vojnik koji se pojavio na slici član tima za vezu s lokalnom zajednicom i vlastima. Jedan od redovnih zadataka članova tog tima je da posmatraju lokalna dešavanja kako bi stekli svijest o potrebama i brigama ljudi.

Član našeg tima je prisustvovao ovoj ceremoniji da je posmatra”, rekli su iz EUFOR-a.

Međutim, oni ne objašnjavaju zašto vojnik drži svijeću zajedno sa ostalim učesnicima na obilježavanju neustavnog praznika i zašto ne stoji sa strane i posmatra ukoliko je već u lokalnoj posmatračkoj misiji.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.