Ministar odbrane BiH Zukan Helez u glavnom gradu Mađarske poručio: “Narodi i građani BiH jasno žele evropske integracije”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je učestvovao na Budimpešta sigurnosnom forumu, u okviru drugog dana službene posjete Mađarskoj. Helez je ocijenio da je pozitivno za cijelu regiju ukoliko BiH napreduje u procesu evropskih integracija, kao što je pozitivan svaki napredak i drugih država.

“Bosna i Hercegovina je država svih njenih naroda i građana, svoj put pronalazi sa pogledom na Zapad, prihvatajući zapadne civilizacijske vrijednosti i tekovine.

Pored navedenog, Bosna i Hercegovina ima i svoju baštinu, izrazitog kolorita, jer se uvijek nalazila na granicama Istoka i Zapada, i kao takva ima čime doprinijeti Evropskoj uniji, u njenom jedinstvu različitosti”, istakao je u obraćanju Helez govoreći o statusu i perspektivama Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija istakao.

Također, istakao je da proces integracije Bosne i Hercegovine u NATO i Evropsku uniju gleda kao na dva odvojena, ali zapravo nerazdvojna procesa, strateških ciljeva Bosne i Hercegovine.

Helez je prisutne upoznao sa pregledom 14 prioriteta Evropske komisije i statusom njihovog ispunjenja, za koje je ministar rekao da postoje značajni pomaci.

Rekao je da i pored ostvarenog statusa države pregovarača, Bosni i Hercegovini „ostaje još mnogo posla koji mora obaviti, i to ne zbog toga što ispunjenje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije predstavlja obavezu, nego zato što je to za dobrobit i u najboljem interesu svih naroda i svakoga bh. građanina.“

Helez je ocijenio da je pozitivno za cijelu regiju ukoliko BiH napreduje u procesu evropskih integracija, kao što je pozitivan svaki napredak i drugih država, a kao pretpostavka za to je rješavanje otvorenih pitanja, poput prekogranične saradnje državnih institucija po pitanju zaštite i korištenja vodnih i drugih resursa, ali i rješavanje neizbježnih teških pitanja.

“Put u Evropsku uniju je utaban, a narodi i građani Bosne i Hercegovine, nadam se i svih drugih država regije, jasno žele evropske integracije, a na nama je da osiguramo da se taj put i pregazi”, zaključio je Helez.

Na sigurnosnom forumu, koji je danas otvorio mađarski ministar odbrane Krištof Salaj-Bobrovnicki, vodili su se dijaloški razgovori o temama:

Centralna Evropa i Zapadni Balkan u novoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi, Kako ilegalna migracija utiče na sigurnost Evrope, BiH i Kosovo na njihovom putu do Evrope, Izazovi razvoja vojske i snaga.

Skupu su, između ostalih, imali priliku da se obrate najviši zvaničnici ministarstva odbrane:

Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova, a tu su bili i:

komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Laslo Štic te drugi visoki vojni i civilni zvaničnici.

Predstavnici Republike Mađarske su najavili da će Bosna i Hercegovina biti partner u organizaciji Foruma 2025. godine uz mogućnost održavanja u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Helez je prethodno u Budimpešti učestvovao i na sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje i Zapadnog Balkana.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.