Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez bez imalo uvijanja: “Prije će se ukinuti RS, nego promijeniti ime Srebrenica”

Zukan Helez je istakao da građani naše domovine mogu biti mirni i sigurni i da nema govora o tome da bilo ko može da odvoji i jedan pedalj Bosne i Hercegovine. Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez gostovao je u večerašnjem izdanju emisije “7PLUS” na Hayat TV.

Uz zahvalnost za direktnu i nesebičnu pomoć Vlade Velike Britanje čijom je donacijom u skladu sa NATO standardima renovirana kasarna Rajlovac, ministar Helez je gostujući u „7PLUS“ još jednom istakao da građani naše domovine mogu biti mirni i sigurni i da nema govora o tome da bilo ko može da odvoji i jedan pedalj Bosne i Hercegovine.

-Najprije bih se joiš jednom htio posebno zahvaliti lordu Peach-u, koji je specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za zapadni Balkan, za njegov današnji dolazak.

Sredstvima koja su nam bila uručena opremili smo na najsavremeniji način i u skladu sa NATO standardima objekat straže kako ga mi zovemo, čime smo postigli potpunu sigurnost, a zbog boljeg kvaliteta sredstava u kasarni mogli smo i neke od vojnika prebaciti i usmjeriti na neke druge poslove.

Još jednom korisitm priliku da se zahvalim i Vladi Velike Britanije – na početku je naveo ministar odbrane Helez, a potom prokomentarisao i poruke za vikend održanog „svesrpskog sabora“:

-Ja to vidim kao jedan žal za ono što se nedavno desilo na generalnoj skupštini UN i mislim da je ovo znak nemoći Vučića, a pri tom je po prvi put predsjednik Srbije izašao na čistac.

Do sada je on bio čovjek sa dva lica jer je pričao sa Dodikom i predstavnicima Crne Gore koji bi dolazili kod njega sa jednim jezikom, a drugim jezikom predstavnicima međunarodne zajednice.

Ipak, ovim se događajem ofirao i pokazao pravo lice i izvršio pokušaj tihe agresije na Bosnu i Hercegovinu. Oni nemaju snagu koju su imali devedesetih i ne mogu više ništa puškom uradit, sad je to pokušaj paprinate agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Doneseni zaključci nemaju nikakvu vrijednost niti obavezu, to je za njihove mase. Ja opet i ovdje želim da poručim nikada neće doći do cijepanja države Bosne i Hercegovine i ako se to pokuša – to je sukob.

Ovdje odgovorno tvrdim da se zna ko bi u tom sukobu da narodski kažem izvukao deblji kraj – jasno je i precizno odgovorio ministar odbrane Zukan Helez na pitanje eventualne opasnosti po sigurnost i cjelovitost naše zemlje zbog donesenih zaključaka na „svesrpskom saboru“ u Beogradu.

Također je ponudio i svoje riješenje i potrebne naredne korake:

-Umjesto da mi podnesemo apelaciju Ujedinjenim narodima i kažemo da se RS više tako ne može zvati pri čemu ne govorim ništa protiv naroda koji živi tamo, ali ona nije samo srpska.

Znamo da je nastala agresijom, genocidom, nastala je progonom, paljevinom, silovanjem i logičan slijed stvari nakon usvojene rezolucije je to da mi tražimo, a nije isključeno da nećemo tražit – da se promjeni naziv Republike Srpske – naglasio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

Helez je pozvao predsjednika Srbije Vučića da se brine o svom narodu i svojim penzionerima.

-U pripremi za ovo gostovanje vidio sam da je najniža penzija u Srbiji 326 maraka u Bosni i Hercegovini 570 jer je u RS nešto ispod 300 maraka. Poručujem tim liderima da malo misle o svom narodu, ukoliko ga vole, a da se okane Bosne i Hercegovine.

Po stoti put ponavljam kao ministar odbrane Bosne i Hercegovine – nikada nećemo dozvoliti da se bilo koji pedalj džave Bosne i Hercegovine odcjepi – naglašava i ponavlja ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

-Mi u Bosni i Hercegovini smo spremni na izazov svake vrste. Mi se njih ne bojimo – naglašava ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

Svakako pogledajte ostatak ovog vrlo jasnog, preciznog i direktnog razgovora sa Zukanom Helezom, ministrom odbrane Bosne i Hercegovine u kojem on precizira da je Bosna i Hercegovine dalje otišla u svojoj namjenskoj industriji i da pažljivo i strateški obnavlja svoje vojne snage te da se u tom smislu ne treba brinuti.

Pogledajte i i kako je ministar Helez podsjetio Dodika na sudbinu dvojice prethodnih Mila – Mileta Mrkšić i Mileta Babić koji su isto pokušavali – da odcjepe teritroij Hrvatske, ali ih danas tamo više nema jer su pravili probleme.

Saznajte i kako ministar Helez razgovara sa predstavnicima međunarodne zajednice o promjenama imena RS i ukupnoj promjeni unutrašnje sturkture naše domovine i kakve su šanse da se to uskoro i ostvari.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.