Ministar odbrane Srbije napao bivše visoke predstavnike nakon što su se obratili EU i NATO-u: “Bezobrazni način…”

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović kritikovao je dva bivša visoka predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, rekavši da je “potpuno nevjerovatan i bezobrazan” način na koji su se obratili Evropskoj komisiji i NATO-u.

Povodom zahtjeva bivših visokih predstavnika, Christiana Schwarz-Schillinga i Valentina Inzka, da Evropska komisija “brzo i nebirokratski” primi BiH u EU i da Srbiji oduzme status kandidata za članstvo u Uniji, i da NATO garantuje da će zaštititi stanovništvo BiH, Stefanović je rekao da su “upravo njih dvojica odgovorni za najveći broj problema” u toj zemlji, prenijelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

“Oni su ti koji su svojim lošim potezima čak podsticali stvaranja problema, a uopšte nisu radili na njihovom prevazilaženju. Srbija nijednog trenutka, iako ekonomski najjača zemlja u regionu, nije pokušavala na bilo koji način da ospori teritorijalni integritet BiH.

Potpuno suprotno, pokušavala je da investicijama u oba entiteta pomogne i školstvo, zdravstvo, privredu i ukupni razvoj”, naveo je Stefanović.

On je kazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “poslao ogroman broj puta veoma jasne poruke da je Srbija prijatelj BiH i da bez obzira i na bliske veze sa Republikom Srpskom i bratskim srpskim narodom, ni na koji način ne želi da ugrozi Bosnu i Hercegovinu, već da joj naprotiv pruža punu podršku i u njenom napredovanju ka Evropskoj uniji i u daljem ekonomskom jačanju”.

“Što se tiče ponašanja drugih, iako se Inzko, Schwarz-Schilling i ostali prave da ih ne vide, ne može niko da me ubjedi da ne vide provokacije koje vrlo često dolaze iz Sarajeva, i sve otrovne strelice odapete prema Srbiji, pa čak i u trenutku kada je naša zemlja pružala humanitarnu pomoć u vidu besplatnih vakcina protiv kovida kada ih nigdje u svijetu nije bilo, i pokušaj linča predsjednika Vučića u Srebrenici, za koji niko nije odgovarao već godinama”, naveo je Stefanović.

Dodao je da je “sramota što se ljudi koji su se nekada nalazili na visokim, odgovornim i dobro plaćenim funkcijama, umjesto da su se tada bavili svojim poslom u Bosni i Hercegovini i gradili mir, a ne tenzije, danas na ovakav način ophode prema Srbiji i predsedniku Vučiću”.

Schwarz-Schilling i Inzko su naveli da bi Srbiji trebalo oduzeti status kandidata za članstvo u EU jer odbija da uvede sankcije Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, dok su NATO pozvali da pruži “snažne garancije stanovništvu BiH da neće biti ostavljeno na cjedilu kao prije 30 godina”.

“Niko ne zna koji su sve ciljevi (ruskog predsjednika Vladimira) Putina. Zato vas molimo da učinite sve što je u vašoj moći da zaštitite BiH. Njeni građani moraju da dobiju garancije NATO-a u slučaju da se rat proširi na Zapadni Balkan”, naveli su Schwarz-Schilling i Inzko, koji su zatražili i slanje trupa alijanse “na Brčko-koridor” i granicu BiH sa Srbijom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.