Ministar odbrane Zukan Helez ima zanimljive vijesti: “BiH bi na proljetnom zasjedanju NATO-a trebala dobiti kandidatski status”

Bosna i Hercegovina bi na proljetnom zasjedanju NATO saveza ove godine trebala dobiti kandidatski status, izjavio je danas u Sarajevu ministar odbrane te zemlje Zukan Helez, istakavši da je to još jedan korak bliže članstvu u Sjevernoatlantskoj alijansi. U Sarajevu je u ponedjeljak otvorena NATO Konferencija strateških vojnih partnera (MSPC 24), čiji su domaćini Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

“To je priznanje Bosni i Hercegovini za sve ono što je uradila na NATO putu. Potpuno sam svjestan da ima i drugih političkih konotacija i očekivanja, ali sam legalista i sve dok Zakon o odbrani u Članu 84. kaže da je naš cilj članstvo u NATO savezu, ja radim po zakonu i to je naš cilj”, rekao Helez.

Helez je na konferenciji povodom otvaranja NATO Konferencije strateških vojnih partnera (MSPC 24) na Ilidži, rekao da je riječ o drugom velikom skupu u Bosni i Hercegovini, nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u februaru ove godine.

“To je znak da NATO savez ima tijesnu saradnju s Bosnom i Hercegovinom.

Imamo partnerstvo već više od 20 godina. Prije nekoliko dana u Domu Oružanih snaga BiH proslavili smo 75. godina postojanja ove vojno-političke organizacije.

U ovih 20 godina OS BiH su napravile izuzetan napredak. Svakim danom smo usklađivali standarde Oružanih snaga sa standardima NATO saveza i kao plod te saradnje smo imali nekoliko uspješnih međunarodnih misija gdje su naše snage, rame uz rame sa predstavnicima NATO-a izvršavali najsloženije vojne zadatke“, rekao je Helez.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Gojko Knežević rekao je da partnerstvo BiH i NATO traje od 2006. godine i odvija se saradnjom kroz različite oblasti, prije svega na polju obrazovanja, obuke, opremanja, evaluacije, ocjenjivanje dostignutog stepena interoperabilnosti.

“Naša obaveza je izgradnja operativnih sposobnosti i kapaciteta za izvršavanje zakonom definisanih zadataka, a sve izvan toga je oblast politike. Što se tiče procesa u odnosu na NATO i druge organizacije to su spoljnopolitička pitanja, za šta je nadležno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine“, rekao je Knežević, konstatujući da je Bosna i Hercegovina intenzivirala saradnju s NATO-om.

Zamjenik načelnika štaba Direktorata za partnerstvo Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu SHAPE Gunnstein Bruasdal rekao je da na konferenciji u Sarajevu, koju je ocijenio izuzetnom za izgradnju odnosa, učestvuju predstavnici 65 zemalja.

“Bosna i Hercegovina je jako blizak partner i zajedno smo napravili ogroman napredak. To radimo od 2006. godine, otkad je Bosna i Hercegovina postala zvanično partner”, rekao je Bruasdal.

Dodao je da je u svijetu danas puno prijetnji i problema i da se tome mogu oduprijeti isključivo zajedničkim snagama.

“NATO porodica je velika, imamo 32 člana, ali i 35 partnera i nalazimo se u cijelom svijetu sa oko dvije milijarde stanovnika.

Direkcija za partnerstvo plus Bosna i Hercegovina kao domaćin organizuje ovu konferenciju sa partnerima iz cijelog svijeta da bi se utvrdio put naprijed.

Na partnerima je da odrede šta će i koliko raditi. Bosna i Hercegovina je uradila mnogo toga, obučava se zajedno sa nama. Razgovaraćemo individualno na sastancima sa partnerima o budućnostima našeg partnerstva”, rekao je Bruasdal.

U Sarajevu je u ponedjeljak otvorena NATO Konferencija strateških vojnih partnera (MSPC 24), čiji su domaćini Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Konferencija koja se održava od 8. do 12. aprila u organizacija NATO-a će biti prilika za razmjenu mišljenja o značajnim strateškim pitanjima NATO partnera, kao i unapređenje vojne saradnje – javlja Radio Sarajevo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.