Ministar odbrane Zukan Helez se oglasio iz Brisela: “Neće biti vakuma niti oklijevanja u reakciji NATO saveza na dešavanja u Bosni i Hercegovini”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez oglasio se danas iz Brisela gdje se u sjedištu NATO saveza sastao sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoanăom. Helez se nakon sastanka obratio javnosti na Facebooku. “Zatražio sam od gospodina Geoanăe da naša zemlja prisustvuje sastancima Sjevernoatlantskog vijeća NATO saveza te slanje poziva našoj zemlji za punopravno članstvo BiH u NATO savezu”, tvrdi Helez. U nastavku njegove dojmove prenosimo u cijelosti.

“Neće biti vakuma niti oklijevanja u reakciji NATO saveza na dešavanja u Bosni i Hercegovini. U Briselu, sjedištu NATO saveza, danas sam se susreo i razgovarao sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoanăom.

Na samom početku sastanka sam rekao da BiH vidim kao multietničku zajednicu svih građana i naroda u kojoj će svi njeni građani biti slobodni i jednaki na svakom njenom pedlju bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost te živjeti od svoga rada.

Protiv ovakvog koncepta uređenja BiH otvoreno rade neodgovorne nacionalističke politike iz manjeg bh entiteta RS.

Otvoreno sam rekao Zamjeniku generalnog sekretara NATO-a da njihove aktivnosti otvoreno podržavaju vlasti Ruske Federacije i Srbije. Ruska Federacija ulaže u destabilizaciju regiona podržavajući anti-NATO snage. Promovišu narativ podjela, podržavaju separatističke pokreta, promovišu anti-NATO politiku, vrše dezinformacije, cyber napade i sl.

Vlasti RS, predvođene predsjednikom Rs Miloradom Dodikom, otvoreno najavljuju secesiju manjeg bh entiteta što predstavlja uznemirujući i kritičan potez ka destabilizaciji države i pogoršanju sigurnosne situacije u BiH.

Ovakve aktivnosti i stanje ne samo da ometaju brz napredak ka euroatlantskim integracijama naše zemlje nego su i otvorena prijetnja stabilnosti, ne samo BiH već i regionu.

U skladu s tim, Zamjeniku generalnog sekretara NATO-a gospodinu Geoanăi sam predložio unaprijeđenje saradnje između BiH i NATO-a, jačanje odbrambenih sposobnosti OS BiH, pojačano prisustvo NATO snaga u BiH koje bi bilo sredstvo odvraćanja od potencijalne agresije vanjskih aktera, osnaživanje NATO Štaba u Sarajevu te pojačanu saradnju i koordinaciju NATO saveza i EU.

Također, zatražio sam od gospodina Geoanăe da naša zemlja prisustvuje sastancima Sjevernoatlantskog vijeća NATO saveza te slanje poziva našoj zemlji za punopravno članstvo BiH u NATO savezu.

Velik je broj primjera u kojem je članstvo neke države u NATO savezu riješilo unutrašnje probleme te države, ali i probleme sa susjednim državama.
Uspješna integracija BiH u NATO savez doprinosi sveukupnom miru i prosperitetu. Mi trebamo podršku Saveza da ostvarimo navedeno, ali da i Europa definitivno ostvari sigurnije okruženje u svom dvorištu te da se spriječi bila kakva manipulacija od strane onih koji nisu samo neprijatelji BiH, nego i zapadnoj demokraciji.

U svome obraćanju Zamjeniku generalnog sekretara NATO-a gospodinu Geoană je poručio da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Posebno mi je drago što je gospodin Geoană podvukao da NATO savez detaljno prati dešavanja u našoj zemlji te da neće biti vakuma niti oklijevanja u reakciji NATO saveza na ta dešavanja.

Samo članstvo naše zemlje u NATO savezu dugoročno osigurava mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, ali i stabilnost regiona”, naveo je Helez u svom obraćanju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.