Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić oštro uzvratio ministru MUP-a FBiH Rami Isaku: “Nema snagu, ovlaštenja i nadležnost da spriječi okupljanje na entitetskoj liniji”

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić ocijenio je da je zabrana protesta ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu politička odluka, te naglasio da Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak nema ovlaštenja da spriječi okupljanje na entitetskoj liniji, naročito na teritoriji RS.

-Očigledno da se radi o populističkoj izjavi i pozivam kolegu Isaka da vodi računa šta izjavljuje i da se koncentriše da njegove izjave budu u skladu sa njegovim ovlaštenjima – naveo je Nešić, komentarišući Isakovu izjavu da neće dozvoliti okupljanje ni na entitetskoj liniji, te da će u slučaju potrebe biti zatražen angažman međunarodnih snaga.

Jeftini politički poeni

On je ponovio da Isak kao Federalni ministar nema snagu, ovlaštenja i nadležnost da spriječi okupljanje na entitetskoj liniji i ocijenio da je ovakva izjava Federalnog ministra samo sticanje jeftinih političkih poena.

Nešić je osudio zabranu okupljanja ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, dodajući da ne vidi logiku u tome i da smatra da se treba svima omogućiti da slobodno izraze mišljenje i volju da protestuju protiv odluka.

Provjerit će o čemu je riječ

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara novinarima u Sarajevu rekao je da mu nije jasno zašto MUP KS nije dozvolio ovaj skup, te da će provjeriti o čemu je riječ.

Govoreći o najavljenom skupu na enitetskoj liniji, Nešić je pozvao organizatore da ispoštuju sve zakonske propise.

-Smatram da svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje i ne vidim ništa sporno u svemu tome, naročito što se radi o mirnom skupu, tako da ne vidim nikakve zakonske prepreke – rekao je Nešić.

Ranije se oglasio se i ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak.

Na konferenciji za medije koja je organizovana nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru, Isak je rekao kako niko nije dobio saglasnost za takvu vrstu protesta.

“Prvo su bili najavljeni protesti u Sarajevu. Dali smo podršku MUP-u KS koje je nadležno za to da zabrani proteste jer nisu u skladu sa zakonom. Mi smo obećali da ćemo dati punu podršku, sve što bude potrebno FMUP će se staviti na raspolaganje.

Vezano za proteste koji su najavljeni na entitetskoj liniji, zahtijevat ćemo prvo od policije RS-a da uradi sve od svoje nadležnosti da spriječi takvo nešto”, rekao je Isak.

Poručio je kako država neće dozvoliti organizaciju okupljanja na ovakvim mjestima.

“Država ne dozvoljava to. Sve što bude iz naše nadležnosti mi ćemo poduzeti. Tražit ćemo podršku svih agencija i međunarodnih institucija te onih koji su zaduženi da brinu o sigurnosti građana BiH i FBiH. Trebaju biti najavljeni na određenom području.

Praviti proteste na entitetskoj liniji šaljete poruku koja proizvodi revolte građana. To nije potrebno i neumjesno je”, poručio je ministar.

Naglasio je i kako nadležnosti ministarstava ne prestaju na tzv. entitetskoj liniji.

“Nije tačno da završava nadležnost na entitetskoj liniji. Imaju određena tijela koja mogu djelovati dalje i dublje. Imaju i državne agencije koje imaju obavezu da pruže asistenciju da se to ne desi. Imamo institucije koje moraju da rade svoj posao.

Ovo je država i moraju se poštovati institucije države. Onaj koji to ne poštuje čini krivično djelo i bit će pokrenute sve mjere koje proizilazi iz svega što uradi”, zaključio je Ramo Isak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.