Ministar sigurnosti Selmo Cikotić bez ustručavanja govori javnosti: “Imamo razlog za oprez, ne može se “Otvoreni Balkan” nametnuti silom”

“Bosna i Hercegovina je sigurnija od zemalja regiona”, naglašava ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA), pozivajući, usput, i na povjerenje prema međunarodnoj zajednici. Tokom gostovanja na N1 analizirao je i inicijativu “Otvoreni Balkan” za koju trenutno ne vidi transparentne mehanizme za implementaciju, te smatra da bh. institucije i zvaničnici imaju puno pravo na oprez prema ovom projektu.

Iako se čini da građani, kada burna politička dešavanja na globalnoj i domaćoj sceni postave u sigurnosni kontekst, imaju razloga za zabrinutost, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine ističe kako je BiH sigurnija od pojedinih zemalja regiona.

“Sigurnost BiH ni svojom suštinom, a pogotovo ne statistikama, ne odudara od regiona. Čak bih rekao da je sigurnija od nekih zemalja regiona. Međutim, historijski gledano, apetiti pojedinih susjednih zemalja prema dijelovima teritorije BiH i dalje su prisutni, ili barem neka uvjerenja tih zemalja da imaju pravo, čak i obavezu da se miješaju u unutrašnja pitanja BiH, navodno u ime zaštite određenih etničkih grupa”, napominje Cikotić.

Osvrćući se na rusku agresiju na Ukrajinu, podcrtava kako goriva za rat u našem regionu nema, a ovu tvrdnju povezuje i sa masovnim iseljavanjem stanovništva. No, dodaje, to ne spriječava Rusiju u pokušajima destabilizacije.

“Rusija se na neprimjeren način miješa u odnose u BiH. Nastoji projektovati i krizu u drugim zemljama Balkana, to vidimo i iz izjava Zaharove i Lavrova, koje su neutemeljene, a potpuno zlonamjerne”, izjavio je Cikotić.

Podsjeća i na obraćanje ruskog ambasadora Igora Kalabuhova na skorašnjoj posebnoj sjednici NSRS posvećenoj geopolitičkim i sigurnosnim pitanjima.

“Ono za šta se ambasador Kalabuhov zalaže je proizvođenje sukoba i njegova politika je dugoročno štetna i po interese i ugled Rusije na ovom prostoru, a pogotovo za interese srpskog naroda, za kojeg se, navodno, zalaže”, tvrdi Cikotić.

O ‘Otvorenom Balkanu’: Ne može na silu

Cikotić je, u ovim specifičnim vremenima, imao i savjet za građane. “Pred izbore i poslije lova se najviše laže”, poručio je, istaknuvši kako sa svojom strankom dijeli sve pozitivne vrijednosti, te da vjeruje u jedinstvo koje Bakira Izetbegovića može dovesti do pobjede u utrci za Predsjedništvo BiH.

Osvrnuo se i na, u posljednjim danima za region posebno aktuelnu temu – Inicijativu ‘Otvoreni Balkan’. Naime u Ohridu se održava samit posvećen ovoj inicijativi, na kojemu, mimo odluke Predsjedništva BiH učestvuje i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“SDA nije za rješenje koje će u BiH i na Balkanu prozvesti nove probleme. Ne može se jedna takva ideja kao što je ‘Otvoreni Balkan’ nametnuti silom, a ne pokazuju se ni ozbiljni mehanizmi i maniri da se takav jedan projekt transparentno instalira. SDA i institucije BiH imaju itekakvih razloga da budu oprezne prema takvom projektu”, podcrtava Cikotić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.