Ministar unutrašnjih poslova Federacije Ramo Isak: Ne moramo stati na liniji sa RS-om, možemo hapsiti bilo gdje u BiH

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, u Pressingu na N1 iznio je podatak kako federalna policija ne mora stati na entitetskoj liniji, ili kako je rekao administrativnoj liniji, i da može djelovati i u Republici Srpskoj ako za to dobije nalog državnog suda ili tužilaštva. “Sud i Tužilaštvo određuju nadležnost, ne postoji entitetska linija. To je administrativna linija. FUP uz nalog državnog suda ili tužilaštva može nastaviti raditi bilo gdje u Bosni i Hercegovini”, kazao je Isak.

Da li je tačna informacija da u policijskim organima nema osiguranih sandučića gdje bi se držali službeni pištolji nego se drže po kancelarijama?

Nemam tu informaciju, čim se završi emisija (Pressing, op. aut.) odmah ću provjeriti, ali sumnjam da je to moguće jer zna se kako je zakon definisao.

Ali tačno je da policajci ne prolaze ljekarske preglede?

Mislim da je to ministar unutrašnjih poslova TK pogriješio i iznio je stvari koje ne zna. On nije čovjek iz sturke.

Ali niko nije demantovao njegovu izjavu?

Možda i jeste, ne znam, nisam upratio.

Kako neko može znati da li je policajac zdrav ako nije prošao pregled?

Posljednje ljekarsko testiranje je bilo 2014. godine. 2022. komadant specijalne jedinice je poslao dopis da se testoranje radi svake godine. Što se tiče ministra iz TK, to nije bila njegova nadležnost, to je obaveza komesara (da se osiguraju ljekarski pregledi policajaca). Šta sam ja uradio? Kad sam sjeo na poziciju federalnog ministra unutrašnjih poslova odmah sam predložio Vladi FBiH da se uvrste stredstva vezana za ljekarske preglede. Svim kantonima smo poslali dopis da organizuju ljekarska testiranja.

Skandalozno je da nakon ubistva koje je izvršio policajaca saznamo da nema redovnih sistematskih pregleda?

To nije skandalozno, to je nešto gore. Policijac je tokom svojih osam radnih sati izložen stalnoj mogućnosti da uradi loš potez, ne daj Bože da ubije koga ne treba, tako da je meni ne shvatljivo (da nema redovnih sistematskih pregleda).

Iz Federalnog parlamenta se traži izvještaj o stanju sigurnosti?

Mislim da određeni parlamentarci ne razumiju neke stvari. Bilo je idealno i pametno da pozovu sarajevskog i tuzlanskog komesara policije i da oni prezentuju stanje. Tu su se uglavnom odvijali problemi pa neka podnesu izvještaje.

Kako sarađujete sa MUP-om RS? Da li morate stati na entitetskoj liniji?

Ne moramo stati. Sud i Tužilaštvo određuju nadležnost, ne postoji entitetska linija. To je administrativna linija. FUP uz nalog državnog suda ili tužilaštva može nastaviti raditi bilo gdje u Bosni i Hercegovini. Mi imamo veoma dobru saradnju sa policijom Republike Srpske.

Kad su stvari operativne veoma dobro funkcionišu policije u Bosni i Hercegovini. Kako su profesionalci u Federaciji, tako su profesionalci i u RS-u.

Kako bi reagovao FUP ako bi se desilo da MUPRS-a izađe na, kako ste kazali, administrativnu liniju, kako je Dodi knajavljivao?

Ne može se to uraditi, to je obustava saobraćaja i tu FUP može reagovati bez naloga. Ima sve u Zakonu koji definiše te stvari. Niko ne može izaći na administrativnu liniju između entiteta jer bi se to moglo smatrati državnim udarom, to je jasno ko dan.

Ako tada ne bi reagovale međunarodne snage, koje imaju obavezu, onda bi reagovale sve policijske agencije. To se neće desiti i Dodik to populistički izjavljuje. On izjavljuje te nebuloze jer mu je u padu popularnost.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.