Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio: Zabranjen izvoz peleta i ogrjevnog drveta, mjera će biti na snazi 90 dana!

Vijeće ministara BiH je na telefonskoj sjednici izglasalo privremenu zabranu izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, obratio se medijima nakon završetka sjednice.

– Ova mjera će na snazi biti 90 dana. Ogrjevno drvo je skuplje za 40 posto, a oblovine je cijena porasla skoro 400 posto, da nismo donijeli ovakvu mjeru šta bi naši građani? – rekao je Košarac.

Dodao je da je poslovna zajednica oba entiteta u potpunosti saglasna s ovom odlukom u da je u interesu zaštita domaće proizvodnje.

– I dalje će nastaviti pratiti stanje, te se može desiti da nakon septembra ova odluka bude produžena, ali i ukinuta. Mislim da je ovo jedna od adekvatnih odluka – rekao je Košarac i dodao da i druge zemlje to čine, Srbija je istu odluku donijela na period od 60 dana.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon dana donošenja.

– Vodimo računa i o kompanijama, tri mjeseca važi ova odluka, me vjerujem da će doći do tužbenih zahtjeva od strane naših kupaca – rekao je i objasnio da nema uslova da se narednih 90 dana realizuju ugovori po ovom osnovu.

U spomenutom ministarstvu smatraju da će zabranom izvoza zaštititi domaće privrednike i zaustaviti kontinuirano poskupljenje šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

“Svrha odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete po šume u Bosni i Hercegovini te sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata”, istaknuto je u prijedlogu.

Koliko je situacija ozbiljna u ovoj djelatnosti pokazuje i to da je tona peleta prošle godine koštala 300-330 KM, a sada košta više od 600 KM.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.