Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković se obratio: “To će biti čudo, ako SBiH i NES pronažu rješenje”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o aktuelnim političkim dešavanjima u BiH. Konaković se osvrnuo i na zajedničku izjavu koja se tiče državne imovine, ali i oko formiranja Vlade Federacije BiH.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH na dnevnom redu je bila i Informacija o potpisanim sporazumima o slobodi kretanja u okviru Berlinskog procesa.

“Za nas je jako važano, napravili smo ratifikaciju nekih dokumenata iz Berlinskog kongresa. I o tome sam više puta govorio. Smatram to vrlo važnim za široko regionalno tržište koje je potrebno zemljama Zapadnog Balkana.

Danas smo tu informaciju koju šaljemo Predsjedništvu BiH usvojili na sjednici Vijeća ministara BiH koja se tiče priznavanja diploma i poslovnih kvalifikacija. Oko kretanja sa ličnim kartama još uvijek nismo. Čekamo tu političku saglasnost, vjerujem da ćemo to riješiti vrlo brzo”, kazao je Konaković – javlja N1.

Potom je dodao:

“Međutim, ovo danas smatram vrlo važnim korakom koji potvrđuje da ovo Vijeće ministara rješava probleme koji dugo godina nije bilo. Ova tema se analizira i sa političke strane. Kolege iz RS čekaju Srbiju.

Mada, vrlo brzo smo blizu kraja koji će značiti jednu veliku uspješnost jednog dobro zamišljenog procesa koji bi trebao omogućiti mobilnost roba, usluga, ljudi i njihovo kretanje prije svega. Ništa ne bi moglo proći da nisu glasali ministri iz RS. Cijenim tu vrstu dogovora i kompromisa. Narednih dana otvaramo još neke teme na koje se dugo čekalo”.

Također, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić potpisali su zajedničku izjavu oko državne imovine sa predsjednicima parlamentarnih političkim stranaka na državnom i entitetskom nivou.

Međutim, ovu izjavu su osim članova Predsjedništva BiH su potpisali predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, kao i predsjednik Naše stranke Edin Forto, Nermin Ogrešević (NES) i predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić.

“To je jedna vrlo aktuelna tema i samo smo potvrdili svoja opredjeljenja. Očekujemo mnogo ozbiljniji pristup međunarodne zajednice. Pitanje državne imovine nije nešto oko čega se može razgovarati osim u Parlamentu BiH. Inicijativa Bećirovića koji je uradio super posao i spremio takvu deklaraciju pozdravljamo.

Važno podsjećanje na naš stav. To je primjer jedinstva, probosanskog ili bilo kojeg. Na tim temama treba da pokažemo jedinstvo. Ne onako kako nas pozivaju… Bošnjak sam pa mogu to reći. Kada kažu jedinstvo se Bošnjaka se podrazumijeva samo ako podijelimo Upravni odbor u Elektroprivredi i Bh telecomu. To nas nikako ne zanima”, kazao je Konaković.

Na kraju izjave za medije Konaković se osvrnuo i na sastanak SBiH i NES koji treba da održe sa SDA i DF-om.

“NES BiH i SBiH su inicijatori tih sastanaka. To su vrlo javno i transparentno najavili. I treba razgovarati i pokušati dijalogom riješiti probleme, pogotovo unutar FBiH. Tema je koliko znam ista kao našeg sastanka od jučer, izmjene Ustava. S obzirom da je to naša obaveza. U sporazumu između HDZ-a i nas stoji da u roku od šest mjeseci mora doći do izmjena Ustava i Izbornog zakona. Stoga, mislim da je to jedan vrlo regularan proces.

Danas će pokušavati razgovarati i o nekim rješenjima koja bi nam svima pomogla. I ako u tome uspiju svaka im čast. Ukoliko budu mogli imati ruke i obezbjediti glasove da se dvotrećinski izmjeni Ustav u Predstavničkom domu PFBiH… To će onda biti senzacija i čudo. Mislim da neće do toga doći. Pozdravljam njihove aktivnosti, jer pokušavaju na sve načine i ne čekaju da nam neko drugi riješi probleme”, zaključio je Konaković.

Podsjetimo, SBiH i NES i danas organiziraju sastanak i to kako su naveli sve u cilju prvazilaženja krize i formiranja postizbornog saziva Vlade FBiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.