Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković otkrio javnosti detalje: “Hrvatska strogo primjenjuje propise o readmisiji, sa Srbijom imamo problem evidencije migranata koji uđu u BiH”

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici razmatralo Prijedlog odluke o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, te Prijedlog odluke o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza za prijevoz oružja i vojne opreme opasnih eksplozivnih i radioaktivnih materijala i robe dvojne namjene.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je izvijestio novinare da je na dnevnom redu sjednice bilo nekoliko dokumenata iz ministarstava pravde, civilnih poslova, sigurnosti, kao i donošenje odluke o uređivanje graničnih prijelaza za prijevoz oružja, municije, eksplozivnih naprava.

Na tu odluku, kako tvrdi Konaković, čeka se već 16 godina.

Isticanje zastave EU

Odgođeno je izjašnjavanje o tački koja se odnosi na isticanje zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara, kao i odluka o izboru pravobranilaca.

Kako je ocijenio Konaković, današnja sjednica je bila rutinska, jer je bilo više informacija koje ministri samo prime k znanju, ali da je za njega lično najzanimljivija bila informacija Agencije za javne nabavke BiH.

-Imali smo direktora Agencije za javne nabavke koji nije znao odgovore na većinu pitanja, da je u proteklih šest godina pokrenuto 129 prekršajnih postupaka.

U 2022. godini pokrenute su samo dvije krivične prijave – u državi u kojoj je korupcija popularno i profitabilno zanimanje, država koja je po tome u vrhu evropskih i svjetskih lista – rekao je Konaković.

Pitanje readmisije

Odgovarajući na upit novinara, Konaković je kazao da na sjednici nije razmatrano pitanje readmisije, iako je to uvijek aktuelna tema, jer, kako je obrazložio, imamo problema.

-Hrvatska strogo primjenjuje propise o readmisiji, sa Srbijom imamo problem evidencije migranata koji uđu u BiH.

U odnosu na prethodne godine, ta situacija je značajno pod kontrolom – zaključio je Konaković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.