Ministar vanjskih poslova Hrvatske bijesan: “Provokacija Vučića i Srbije, nije ovo odlazak na more”

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman sazvao je u nedjelju izvanrednu konferenciju za medije povodom nedozvoljavanja “privatnog posjeta” srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Jasenovcu.

“Prema neslužbenim informacijama doznali smo da bi predsjednik Srbije, uz prethodni posjet Donjoj Gradini, posjetio područje Jasenovca, Pakrac i ne znamo koja još mjesta.

To smo saznali neslužbenim kanalima što je zapravo neuobičajeno u komunikaciji i taj izostanak službene komunikacije i diplomatske procedure smatramo da je neprihvatljiv. U petak poslijepodne smo uručili notu srbijanskom veleposlanstvu”, rekao je Grlić Radman.

“Podsjećamo da prigodom svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, prigoda i plan posjeta trebaju biti dio dogovara dvaju strana. Hrvatska nije informirana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamjernim.

Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta”, dodao je Grlić Radman – prenosi N1.

“Smatramo ovo provokacijom. Žrtve ovdje nisu cilj, nego sredstvo.

Cilj je predstaviti srbijanskoj javnosti napore predsjednika Vučića, dobiti dodatne političke bodove u trenutku formiranja nove srbijanske vlade”, rekao je Grlić Radman.

“Gospodine, ovo nije odlazak na more. Predsjednik države je štićena osoba, takav dolazak zahtijeva angažman hrvatskih vlasti.

Mi uvijek najavljujemo dolazak, to je ovdje izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica, pogotovo ako se radi o štićenoj osobi.

Ako govorimo o normalizaciji odnosa, onda su se trebali dogoditi takvi razgovori da bi se takav posjet mogao dogoditi”, odgovorio je ministar na novinarsko pitanje o proceduri.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je u nedjelju da će od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole.

Grlić Radman je Vulinove izjave nazvao skandaloznima.

Grlić Radman rekao je da smo mi tolerantno društvo, ali da je ovdje prekršena procedura.

“Ne može se reći da je nekakav privatan posjet spomen području Jasenovcu, Pakracu…

To je prostor koji je bio poprište velikih sukoba, oružane pobune prije 30 godina, ovdje se trebamo okrenuti prema budućnosti. Ono što gospodin Vulin izjavljuje to nije, to je vraćanje u prošlost”, rekao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.