Ministar vanjskih poslova Kanade: “Naš prioritet za Bosnu i Hercegovinu je podsticanje njenog razvoja u mirnu, ekonomski održivu, multietničku demokratiju”

Globus Posljednje Vijesti

Kanadski ministar vanjskih poslova Marc Garneau uputio je pismo Institutu za istraživanje genocida (IGC) Kanada u kojem je izrazio podršku svoje zemlje Christianu Schmidtu za poziciju visokog predstavnika u BiH.

U nastavku pročitajte pismo koje je ministar Garneau naslovio na predsjednika IGC-a Emira Ramića:

“Kabinet premijera Justina Trudeaua mi je proslijedio vašu prepisku od 5. januara 2021. godine, u vezi s budućnosti Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i potencijalnom zamjenom visokog predstavnika Valentina Inzka. Oprostite što kasnim sa odgovorom.

Kanada je ponosna što je član Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira i čvrsto podržava rad istog.

U potpunosti se slažem da je izbor novog visokog predstavnika važno pitanje koje treba pažljivo razmotriti. Visoki predstavnik Inzko je izvrsno obnašao ovu pozicuju dugi niz godina, ali signalizirao je svoju želju da odstupi od iste. Održano je nekoliko razgovora između članova Upravnog odbora kako bi se uvjerili da su svi faktori uzeti u obzir i da se može postići konsenzus.

Kanada je posvećena stabilnosti Bosne i Hercegovine i uvjerena je u neophodnost saradnje sa saveznicima i partnerima za dodatni mir i stabilnost u regionu. Iz tog razloga, drago nam je što možemo da potvrdimo našu podršku kandidatu Christianu Schmidtu, kojeg je Njemačka predložila za OHR.

Prioritet Kanade za Bosnu i Hercegovinu je podsticanje njenog razvoja u mirnu, ekonomski održivu, multietničku demokratiju. Rad OHR-a je od suštinskog značaja za postizanje ovog cilja.”

Leave your vote