Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdi: “Nije usmjeren protiv Bosne i Hercegovine, odlazak na proslavu dana Republike Srpske”

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će sa nekim ministrima biti u Istočnom Sarajevu na centralnoj manifestaciji povodom Dana Republike Srpske i da to nije usmjereno protiv BiH.

“Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir) Orlić i (ministar odbrane Miloš) Vučević su juče bili u Banjaluci, a danas ću sa nekim ministrima biti u Istočnom Sarajevu.

Ako Bog da srešću se sa (predsjednikom RS Miloradom) Dodikom. Naša aktivnost je usmjerena na nacionalni i državni interes” rekao je Dačić za TV Hepi.

On je odbacio optužbe da svojim odlaskom u Istočno Sarajevo ruši teritorijalni integritet Bosne i Hercegove.

„Ne znam zašto bi to bilo usmjereno protiv BiH. Da budemo načisto, Republika Srpska nije samo tvorevina našeg naroda.

To je i Dejtonska tvorevina, ustavna tvorevina. To nije izmislila Republika Srpska niti neko u Beogradu, Banjaluci ili na Palama“, rekao je Dačić.

On je dodao da je „to bio jedini način da BiH opstane kao država koja se temeljila na tri ravnopravna naroda i entiteta“.

„Ako je Republika Srpska definisana kao ravnopravna, u čemu ona može da ugrozi teritorijalni integrtitet BiH? BiH nije samo bošnjačka tvorevina. To je zajednička tvorevina i nema nikakvog razloga da se negativno tumači“, naveo je Dačić.

Centralni događaj povodom 9. januara, Dana RS, svečani defile, biće održan danas u Istočnom Sarajevu.

Ustavni sud BiH je osporio 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim.

Podsjećamo, ranije je reagovala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Ona je tada poručila da su zvaničnici Srbije, u duhu dobrosusjedskih odnosa, dobrodošli u BiH u cilju građenja međusobnog uvažanja i poštovanja.

Međutim, s obzirom da je razlog ove posjete obilježavanja neustavnog dana RS-a, Turković je iskoristila priliku i upoznala Dačića sa činjenicom da je upravo proslava 9. januara protivna odluci Ustavnog suda BiH.

“Neprovođenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je krivično djelo te bi organizatori neustavnog obilježavanja mogli biti predmetom pravosudnog procesa.

Dolazak visoke delegacije Republike Srbije i saučešće u neustavnim aktivnostima direktno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije”, poručuje Turković.

Shodno tome, Turković piše da je odlukama Ustavnog suda BiH, obilježavanje 9. januara krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

“U predmetu broj U 2/18 Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske (Službeni glasnik RS-a broj 113/16). Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi:

“Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i

c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine”, navedeno je u obrazloženju Ustavnog suda BiH koje je prenijela Turković.

Za kraj, poručuje da niko ne osporava pravo entiteta obilježavanja praznika, sve dok se oni ne kose sa odredbama Ustavnog suda BiH.

“Niko ne spori pravo entiteta da obilježavaju svoje praznike koji su u skladu sa ustavom niti dobrodošlicu zvaničnicima Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, ali 9. januar, odlukom suda ne može biti obilježavan kao dan Republike Srpske”, poruka je ministrice Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.