Ministar Vojin Mijatović poslao jasne i nedvosmislene poruke: “Nećemo ostati samo na riječima, Krajinu, odnosno Unsko-sanski kanton ćemo podržati”

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović boravio je u utorak u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.

Na sastancima sa privrednicima Ključa, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe i Velike Kladuše, potenciran je problem nedostatka radne snage i važnost stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za kompanije iz realnog sektora koje pune budžet i doprinose ukupnom razvoju zemlje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

“Vi ste moji poslodavci, plaćanjem poreza vi osiguravate plate i nama ministrima, od kantonalnog, preko federalnog do državnog nivoa.

Zato je veoma važno da Vlada FBiH čuje vaše ideje i putem zakonskih rješenja stvara ambijent za lakše i sigurnije poslovanje privrede i privrednika”, kazao je ministar Mijatović tokom susreta s privrednicima.

On je najavio ubrzano usvajanje izmjena i dopuna Zakona o porezima i doprinosima, te znatno smanjenje opterećenja na plate uposlenika.

Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva, očekivani efekat smanjenja poreza i doprinosa je realno povećanje plata radnicima.

Ministar Mijatović u Ključu je obišao proizvodne pogone kompanije Smarvet, u Sanskom Mostu je u poslovnoj zoni posjetio Istracom, HIK i SAP, a u Bosanskoj Krupi firme ZAH i Bosnakar, gdje se uvjerio u velike potencijale domaće drvne i metaloprerađivačke industrije.

U Sanskom Mostu, u zgradi bivše gradske vijećnice, u društvu gradonačelnika Farisa Hasanbegovića, ministar Mijatović obratio se brojnim okupljenim privrednicima i saslušao njihova konkretna pitanja i probleme sa kojima se susreću.

Skup sa privrednicima održan je i u Velikoj Kladuši.

U saopćenju Federalnog ministarstva navodi se da su tamošnji privrednici posebno izdvojili problem sa lokalnom administracijom koja u posljednje tri godine nije izdala nijednu građevinsku dozvolu, a potrebe za širenjem poslovnih i proizvodnih kapaciteta su ogromne.

“Znamo šta su problemi i moramo brzo krenuti da ih rješavamo. U tom smislu ova Vlada FBiH nema sto dana, nego puno manje vremena da pokaže da se može raditi bolje i na dobrobit cijele zajednice.

Krajinu, odnosno Unsko-sanski kanton ćemo podržati i nećemo ostati samo na riječima.

Ovaj dio BiH ne smije ostati saobraćajno i infrastrukturno izoliran”, rekao je ministar Mijatović.

Na odvojenim sastancima sa gradonačelnicima Bosanske Krupe i Bihaća, Arminom Halitovićem i Elvedinom Sedićem, te sa načelnikom Ključa Nedžadom Zukanovićem, federalni dopremijer i ministar Mijatović podsjetio je da Vlada Federacije BiH ima Garantni fond u Razvojnoj banci FBiH i da su sredstva iz tog fonda dostupna i privrednicima za subvencioniranje kamata.

Također, i poslodavce i čelnike opština i gradova koje je obišao, ministar Mijatović je pozvao da se prijave na javne pozive Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH i iskoriste sredstva namijenjena za povećanje energetske efikasnosti i razvoj poslovnih zona, istaknuto je u saopćenju ovog ministarstva.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.