Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković poslala nedvosmislenu poruku upozorenja Ivicu Dačiću: Vaš dolazak na obilježavanje 9. januara narušit će odnose BiH i Srbije

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovat će ponedjeljak u Istočnom Sarajevu obilježavanju neustavnog dana RS-a, a tim povodom reagovala je šefica bh. diplomatije Bisera Turković.

Naime, Dačić će predvoditi delegaciju Srbije u kojoj će biti nekoliko ministara i narodnih poslanika, ali i sin predsjednika Aleksandra Vučića, Danilo.

Dačić, koji je i u prethodnom mandatu obnašao funkciju ministra vanjskih poslova Srbije te prethodnih godina bio gost na svečanom defileu povodom 9. januara.

Sada je reagovala i ministrica Bisera Turković.

Ona poručuje da su zvaničnici Srbije, u duhu dobrosusjedskih odnosa, dobrodošli u BiH u cilju građenja međusobnog uvažanja i poštovanja.

Međutim, s obzirom da je razlog ove posjete obilježavanja neustavnog dana RS-a, Turković je iskoristila priliku i upoznala Dačića sa činjenicom da je upravo proslava 9. januara protivna odluci Ustavnog suda BiH.

“Neprovođenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je krivično djelo te bi organizatori neustavnog obilježavanja mogli biti predmetom pravosudnog procesa.

Dolazak visoke delegacije Republike Srbije i saučešće u neustavnim aktivnostima direktno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije”, poručuje Turković.

Shodno tome, Turković piše da je odlukama Ustavnog suda BiH, obilježavanje 9. januara krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

“U predmetu broj U 2/18 Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske (Službeni glasnik RS-a broj 113/16). Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi:

“Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i

c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine”, navedeno je u obrazloženju Ustavnog suda BiH koje je prenijela Turković.

Za kraj, poručuje da niko ne osporava pravo entiteta obilježavanja praznika, sve dok se oni ne kose sa odredbama Ustavnog suda BiH.

“Niko ne spori pravo entiteta da obilježavaju svoje praznike koji su u skladu sa ustavom niti dobrodošlicu zvaničnicima Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, ali 9. januar, odlukom suda ne može biti obilježavan kao dan Republike Srpske”, poruka je ministrice Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.