Miodrag Zec istinom uzburkao duhove u Srbiji, silovito se obrušio na Vučića: “Živimo metastazu sistema gdje on sam gazduje državom”

Vijesti

Ekonomista Miodrag Zec ocijenio je da je u Srbiji na djelu “metastaza sistema u kojem je jedan čovjek postao glavna i neprikosnovena društvena institucija i koji bitno predodređuje kretanje kapitala, raspodjelu vrijednosti, jednom rječju gazduje državom”.

On je za list Nova ocijenio da je najveća zabluda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ujedno širi društveni problem, to što misli, ili bar „javno saopštava da tako misli – da može da pokrene ekonomski sistem“.

„Ne može. Ekonomski sistem se pokreće sa masom privatnih inicijativa u jednom predvidivom i jasnom algoritmu“, rekao je Zec, koji je profesor Filozofskog fakulteta u penziji.

Prema njegovim riječima, u političkom modelu „gdje je vlast koncetrisana na jednom mjestu, jedino je moguć oligarhijski sistem i mi to imamo“.

„U njemu su podobni ljudi koji imaju pristup centru moći, a centar moći je direktno povezan sa centrom emisije novca. I taj oligarhijski kapitalizam nastaje i razvija se preraspodijelom koja se vrši preko monetarnog sektora i raznih privilegija. Nijedan oligarhijski sistem nema jaku proizvodnu bazu, on je vezan ili za resurse i prirodna dobra ili za pristup jeftinom novcu“, naveo je Zec.

Leave your vote