Miodrag Zec istinom uzburkao duhove u Srbiji, silovito se obrušio na Vučića: “Živimo metastazu sistema gdje on sam gazduje državom”

Ekonomista Miodrag Zec ocijenio je da je u Srbiji na djelu “metastaza sistema u kojem je jedan čovjek postao glavna i neprikosnovena društvena institucija i koji bitno predodređuje kretanje kapitala, raspodjelu vrijednosti, jednom rječju gazduje državom”.

On je za list Nova ocijenio da je najveća zabluda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ujedno širi društveni problem, to što misli, ili bar „javno saopštava da tako misli – da može da pokrene ekonomski sistem“.

„Ne može. Ekonomski sistem se pokreće sa masom privatnih inicijativa u jednom predvidivom i jasnom algoritmu“, rekao je Zec, koji je profesor Filozofskog fakulteta u penziji.

Prema njegovim riječima, u političkom modelu „gdje je vlast koncetrisana na jednom mjestu, jedino je moguć oligarhijski sistem i mi to imamo“.

„U njemu su podobni ljudi koji imaju pristup centru moći, a centar moći je direktno povezan sa centrom emisije novca. I taj oligarhijski kapitalizam nastaje i razvija se preraspodijelom koja se vrši preko monetarnog sektora i raznih privilegija. Nijedan oligarhijski sistem nema jaku proizvodnu bazu, on je vezan ili za resurse i prirodna dobra ili za pristup jeftinom novcu“, naveo je Zec.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.