in ,

Mirko Šarović o najavama Valentina Inzka: “Gadafijevska politika SNSD-a i Milorada Dodika je dovela do ovoga”

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović

“Najava Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da će nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida i da će Republika Srpska ‘trpiti’, direktna je posljedica dugogodišnje neodgovorne i po svim karakteristikama gadafijevske politike SNSD-a i njihovog prvog čovjeka, koja isključivo iz vlastitih interesa, kontinuirano proizvodi tenzije i stvara neprijatelje Republike Srpske”, izjavio je šef kluba poslanika SDS, PDP i DNS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a Mirko Šarović, saopćeno je iz ove stranke.

Odgovarajući na pitanje kako Narodna Skupština Republike Srpske treba da odgovori na zahtjeve Valentina Inzka, Šarović je pojasio da poslanici treba da pokažu jasan stav.

On kaže da bi Narodna skupština RS, ne ulazeći u nejasne razloge zašto se visoki predstavnik Valentin Inzko odlučio na ovaj korak upravo na kraju madata, trebala da odgovori sa koracima kako je svojevremeno i donosila tu odluku, saopćeno je iz SDS-a.

“O ovom pitanju prije svega treba da se izjasni predlačag i kaže da li ostaje i dalje kod svog prijedloga, a poslanici i stranke da pokažu da li su promijenili svoj stav“, rekao je Šarović.

“Međutim i sama najava Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će Republika Srpska snositi posljedice ako ne poništi odluku o dodjeli priznanja osobama koje su osuđene za ratne zločine sa mogućnošću nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida direktna je posljedica dugogodišnje neodgovorne i po svim karakteristikama gadafijevske politike SNSD-a i njihovog prvog čovjeka, koja samo iz vlastitih interesa kontinuirano proizvodi tenzije i stvara neprijatelje Republike Srpske“, navodi Šarović.

Posljedice takve politike, dodaje on, odavno trpimo, a najbolje i najdirektnije ih osjećaju sami građani.

„Zaustavljanje takve politike i stalnih retrogradnih procesa, okretanje razvoju i budućnosti, danas je najvažnije pitanje za Republiku Srpsku“, istakao je Šarović.

Osuđen Halid Muslimović, sud u Banja Luci ga proglasio krivim!

Pogledajte snimak sa lica mjesta: Izlila se rijeka Bosna!