Mirko Šarović otvoreno progovorio o visokom predstavniku: “Sad se Christian Schmidt dosjetio Bonskih ovlaštenja za koje smo zaboravili prije 10-15-20 godina”

Bivši predsjednik SDS-a Mirko Šarović za Klix.ba je komentarisao aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Kazao je kako očekuje da će u narednom periodu biti povučeno još teških političkih poteza, a dao je svoj prijedlog za izlazak iz trenutne krize.

“Ovo je jedna od najtežih kriza u koju je došla BiH i bit će još tih poteza koji će se vjerovatno izmijenjati u nekom narednom periodu. Pretpostavljam da u arsenalu neke poteze ima i Dodik, kao i Schmidt, ali brzo ćemo doći pred zid”, rekao je on.

Na pitanje ko će biti pred zidom – Republika Srpska, Christian Schmidt ili Bosna i Hercegovina, odgovara: svi.

“Svi će biti pred zidom. Na stranu kako gledali na to ko je kriv za ovu situaciju, bilo bi mnogo različitih mišljenja oko toga, ali svi ćemo doći pred zid, znači cijela zemlja pa rekao bih i predstavnici međunarodne zajednice. Ja mislim da su se i oni preigrali dobro u nekom ranijem periodu. Neki od sudionika koji su ovdje najvažniji u međunarodnoj zajednici su ranije propustili neke prilike da BiH krene mirnijim putem. Mislim da je bilo puno pogrešnih poteza, neodlučnih”, rekao je on.

Komentarišući međunarodnu zajednicu rekao je da su i oni velikim dijelom krivi za trenutnu krizu u BiH s obzirom na to da su učestvovali u formiranju današnje vlasti.

“Nadam se da će oni koji su omogućili ovu krizu, a posebno mislim na ove iz međunarodne zajednice, i pomogli da dobijemo ovakvu strukturu vlasti, sada malo da se zamisle i pogledaju”, kazao je.

Domaći akteri trebaju naći rješenje, a ne stranci

Bivši predsjednik SDS-a koji je u politici aktivno bio 30 godina te obnašao najviše pozicije u vlasti, bez imalo dileme negacijom odgovara na pitanje “Može li Schmidt posljednjom odlukom koju je donio stati u kraj zakonima u NSRS-u i učinkovito djelovati na Dodika?”

“Ne, ne apsolutno. Mislim da one odluke koje donosi Schmidt, da on ima manji tim, to su rekao bih neke ad hock odluke. Znamo iz onoga što se dešavalo u FBiH da su to odluke koje nisu na duge staze, nemaju dubinu i vjerovatno su rađene nabrzinu ne bi li se neke situaciije prevazišle. Ja mislim kada je u pitanju US da treba mnogo ozbiljniji pristup i ozbiljniji ljudi, ne samo iz politike nego i struke”, rekao je.

Pojašnjava da rješenje za krizu koja je nastala ne može riješiti međunarodna zajednica nego oni koji najbolje razumiju političke prilike u BiH, a to su oni koji tu žive.

“Ako se mi budemo uzdali u Scmhidta, bilo kad i bilo gdje, Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, to može da bude neko trenutno zadovoljan ili nezadovoljan, ali nije to ono što treba ovoj zemlji da sutra uđe u EU. Mislim da neka ozbiljna pitanja i rješenja moraju da donesu oni koji se u to u ovoj zemlji razumiju savršeno, ako hoćemo da izađemo iz ove situacije. Ako navijamo za ovo, šta nam je milije da Schmidt nametne odluke i zamijeni ono što radimo pa pogodi možda ono što nam se sviđa, to je kratkog daha i nisam zagovornik toga”, kazao je.

Naglašava da ćemo u narednom periodu još neko vrijeme gledati nadmudrivanje Christiana Schmidta i Milorada Dodika.

“Sad svako u ovoj političkoj areni koristi one alate i mogućnosti, rekao bih batinu koju imaju u rukama. Sad se Schmidt dosjetio Bonskih ovlaštenja za koje smo zaboravili prije 10-15-20 godina, pa kad zatreba koristi se nešto drugo, a Dodik koristi ono što ima. Sav arsenal koji postoji sada se izbacuje i tu smo mi blizu još malo igara i još malo odluka i jednih i drugih, na kraju ćemo se svi o jadu zabaviti i reći ‘e šta ćemo sada, gdje ćemo’, a to se najviše tiče građana ove zemlje”, rekao je Šarović.

Ističe da Dodik ima veliku podršku javnosti i glasača zbog čega vjeruje da su velike šanse kako Schmidtova odluka neće biti primjenjivana u RS-u.

“Ja naslućujem još jedan krug ozbiljne krize i treba biti potpuno jasan i reći da ovo što radi Dodik nailazi na veliku podršku javnosti u RS-u, kako god mi na to gledali. Samo postoji on sada, a glasovi nekih drugih, nosi ih vjetar. On gazi sada to i vidimo kako to ide i funkcioniše. Schmidt, ne znam da li i šta on eventualno smjera, ali očito da klizimo ka rješenju u kojem se to njegovo u RS-u vjerovatno neće primjenjivati. Pretpostavljam da će tako biti”, kazao je.

Dodikovo davanje rješenja za Ustavni sud BiH unaprijed nije pametno

Šarović je rekao da međunarodna zajednica ne može naći rješenje te ne podržava način rješavanja u kojem visoki predstavnik donosi odluke umjesto domaćih aktera. Međutim, da li je dogovor domaćih aktera moguć? Šarović navodi da se iz trenutne krize i jednosmjerne ulice u koju smo krenuli može izaći postavljanjem roka za rješavanje pitanja Ustavnog suda BiH, ali bez pretpostavljanja rješenja unaprijed.

“Malo je onih pravih prilika, a to je ono da se sjedne i da se dogovori neki red poteza koji bi zemlju izvukli iz ove krize. Svi o tome sada pričaju – treba dijalog, treba sjesti. Konkretno, jedan od dogovora treba da bude da se da neodređeni rok, jer to je nešto i što traži Evropska komisija od BiH, a to je da se oko toga (pitanja stranaca u Ustavnom sudu) saglase i domaće vlasti na svim nivoima – RS i FBiH i na državnom nivou i predstavnici koji dolaze iz velikih zemalja. Potrebno je da se da rok i da se razgovora o tome kako zamijeniti trojicu stranih sudija. Moramo imati domaće rješenje”, rekao je on.

A domaće rješenje je upravo ono što se čini nemogućim s obzirom na to da su Dodikovi uslovi za razgovor Nikšićeva “crvena linija”.

“Ja vjerujem da će oko toga da se lome koplja i da neće biti nimalo lako, ali svi to čekaju. Neki će to nerado da čine u BiH, neki vrlo rado, ali jednog dana to mora da dođe na dnevni red. Mi možemo da mislimo šta god hoćemo, neko misli da te strane sudije trebaju ostati beskonačno, neko da trebaju otići sutra, ali treba da sjednu i dogovore se koji je to rok i da tragaju za modelom. Možda bi to bio faktor stabilnosti, nešto što bi umirilo strasti, da l to bio rok od godinu dana ili neki kraći, duži, za mene bi to bio dogovor koji bi negdje vratio situaciju u normalan kolosijek, a neka onda lome koplja unutra kako”, naveo je Šarović.

Nacionalno izjašnjavanje u Ustavnom sudu BiH, odnosno način na koji će biti uređen Ustavni sud nakon odlaska stranih sudija je, prema riječima Šarovića, stvar dogovora u narednom periodu.

“Ne bi bilo pametno da neko unaprijed donosi rješenja, ali je potrebna sama odluka ključnih faktora u zemlji da kažu ‘dogovorili smo se da je ovoj zemlji koja ide ka EU neophodno da US BiH ima domaće sudije umjesto stranaca’ i dogovore se da sjednu pod medijacijom, podrškom EU i drugih i da se traga za rješenjem. Neko ko izbaci sada rješenje za takvo nešto, i drugi se suprotstavi tome, to je već miniranje. To je priča koja treba ostati za dijalog među njima. Trojica sudija koje treba mijenjati logično bi bili po jedan iz svakog naroda, a kako i na koji način će se birati i druga otvorena pitanja u vezi sa US je stvar za razgovor. Nema druge, jednog dana moraju da sjednu. Po meni bi to umirilo situaciju i u drugi plan stavilo ovo sad pitanje imovine”, poručio je Šarović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.