Mirko Šarović zabrinuto tvrdi: “Milorad Dodik je jučer dao još jednu saglasnost”

– Svojim susretom sa Milanovićem Dodik neće donijeti nikakav doprinos bilo kakvoj stabilizaciji prilika u BiH. Ovakvi sastanci služe samo tome da se Dodik prikaže kao neko ko kao nešto radi za rješenja kriza koje je u najvećoj mjeri sam izazvao – poručio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

„Sa druge strane, ono što je ostalo u sjeni a što ustvari posebno zabrinjava jeste davanje Dodikove saglasnosti da se produži mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i to po poglavlju VII Povelje UN-a, koje uključuje i upotrebu sile od strane EUFOR-a! Ta rasprava će se obaviti u narednih nekoliko dana u Vijeću sigurnosti UN-a ali ono što je posebno važno jeste da davanje saglasnosti na produženje ovakvog mandata zatvara vrata bilo kakvom manevru nekim zemljama i indirektno osnažuje ulogu Visokog predstavnika u BiH!“ – kazao je Šarović.

Ukoliko bi uloga EUFOR-a bila drugačija, ističe Šarović, umjesto ove sa kojom se Dodik usaglasio a o čemu će se sada voditi rasprava u Vijeću sigurnosti, i samo postojanje visokog predstavnika izgubilo bi smisao.

„Međutim, Dodikovom saglasnošću stvari idu potpuno u suprotnom smjeru“ – zaključio je Šarović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.