Miro Lazović bez imalo usturčavanja otvoreno poručio: “Milorad Dodik je postao problem i Aleksandru Vučiću i morat će ga skloniti”

Nekadašnji predsjednik Skupštine Bosne i Hercegovine, danas član Pokreta socijalne pravde i demokratije Miro Lazović gostovao je na N1 gdje je rekao kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik postao problem i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da će predsjednik Srbije “morati da ga skloni”.

“Kod nas je od Dejtona poltiika iznad ljudskih života, izvan realnosti. Kod nas se politički lideri stavljaju iznad etničkih interesa. Mi živimo sistem u kome već dugo godina politički lideri svoje interese stavljaju iznad interesa građana. Što se tiče požara, meni iz nerazumljivih razloga neće da se da saglasnost. Zaista je neljduski nedozvoliti mehanizaciju Oružanih snaga u gašenju požara. Zašto i u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu bili odgovorni na način da nabave potrebnu mehanizaciju za gašenje požara. Bilo je sredstava, nabavljaju se quadovi i to je potrebno, ali iskustvo nam pokazuje da nam je neophodna mehanizacija za gašenje požara“, konstatovao je Lazović za N1.

Naveo je i kako su nekoliko dana iz Hrvatske bila angažovana dva kanadera koji su gasili požare kod nas, te istakao kako to govori da su jedan ili dva kanadera dovoljni za gašenje požara u BiH.

Naglasio je i kako smatra da u BiH trenutno vlada jedna od najvećih kriza sa kojm se suočava BiH.

“Zato što je unutar BiH u strukturama vlasti došlo do potpune blokade i to od ljudi koji čine dio vlasti. Otvaraju se politički sukobi sa međunarodnom zajednicom. Dodik je ušao u slijepu ulicu iz koje ne zna izaći i otvara probleme i sa Njemačkom, Amerikom, sa visokim predstavnikom. BiH je sada u potpunoj blokadi, vlast ne funkcioniše, blokirana je vlast u FBiH od strane HDZ. Dodik otvara druge probleme, Ruska ambasada i ruska politika se uvlači u taj sukob“, istakao je.

Govorio je i o reagovanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa novim visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

“Iskustva nam govore da Vučiću ne treba vjerovati, njega treba cijeniti po djelima, on je slatkorječiv. Dodik je postao problem i Vučiću. Dodik svojom agresivnošću postaje problem u regionu i problem Vučiću. Vučić koliko god je ostao identičan prošlom vremenu, ne smije otvarati sukobe sa američkom i njemačkom administracijom. Vučićeve izjave da je Schmidt ozbiljan političar je suprotno onome što Dodik govori. Vučić mora u ovoj situaciji igrati mirotvorca, ali bih volio da konkrektnim potezima skloni Dodika. On će morati skloniti Dodika”, komentarisao je za N1.

Što se tiče zakona o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo Valentin Inzko, Lazović je rekao kako u toj odluci se nigdje ne govori da je to optužba srpskog naroda, Milorada Dodika i njegove politike, nego univerzalni principi koji trebaju dekontaminirati prostor od neofašizma, da se gradi zdravo društvo. Kazao je i kako zamjera opoziciji u Republici Srpskoj što se nije distancirala od Dodikovog vrijeđanja bošnjačkog naroda.

Istakao je i kako nacionalne stranke imaju prednost nad građanskim kao i da opozicija nije u stanju uvidjeti sve opasnosti koje su na političkoj sceni. Lazović je rekao kako se nada da će do izbora iduće godine u ljevici se probuditi savjest i da će se morati okupiti.

Govorio je i o Dodikovim izjavama kako negira genocid i nakon nametanja zakona o zabrani negiranja genocida i da Tužilaštvo šuti.

“Milorad Dodik je prvi čovjek naše države i ako član Predsjedništva više puta negira genocid i poslije nametanja ovog zakona, to znači da Tužilaštvo mora reagirati“, potcrtao je Lazović u Danu uživo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.