Miro Lazović bez pardona pred prisutnim iz Vijeća za provedbu mira u zgradi OHR-a: Srbija i Hrvatska se miješaju u sve i svašta!

Miro Lazović, predsjedavajući Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u BiH, koja okuplja više od 40 potpisnika iz reda nevladinih organizacija, akademske zajednice i političkih organizacija obratio se na sjednici Vijeća za provedbu mira u zgradi OHR-a. Lazović je govorio o mnogim aktuelnim temama u BiH. i odnosu regionalnih država prema BiH.

Kako je kazao Lazović prije godinu dana četiri nevladine organizacije SGV, HNV, VKBI I Forum parlamentaraca su dogovorili Principe za promjenu Ustava BiH, što je, kako je istakao, dobilo podršku od 63 hiljade građana.

“Po prvi puta nakon potpisivanja DMS uspjeli smo stvoriti građanski pokret koji iza sebe, ako se zbroje i glasovi političkih partija sa posljednjih lokalnih izbora, ima podršku preko 400. 000 građana BiH. Podršku nismo tražili od etničkih partija koje danas vrše vlast.

Smatramo da je nakon trideset godina dominacije vlasti etničkih partija konačno došlo vrijeme za promjenu. Postdejtonski period u BiH je pokazao da se BH društvo i država konstantno suočava sa većim ili manjim političkim nesporazumima i sukobima”, naveo je Lazović.

Također, Lazović je naveo slučajeve Dragičević i Memić kao primjer da je pravosuđe etnički i politički korumpirano i kompromitovano.

Ova godina je , za Lazovića, ključna za budućnost BiH.

“BiH je danas na raskrsnici. Vlast etničkih politika nas ostavlja bez budućnosti. Te politike moraju biti pobijeđene. Etnički kolektiviteti ne mogu biti obrazac za modernu i efikasnu državu. U etničkim kavezima nema slobode pojedinca.

Ljudska prava se utapaju u kolektivnu svijest koju modeliraju etničke vrhuške. Građanima BiH je potrebna demokratska, stabilna i funkcionalna država, država slobodnih pojedinaca punih ljudskih prava i sloboda na njenom cijelom prostoru.

Naša Deklaracija potencira te vrijednosti. Tražimo punu primjenu Evropskih principa i standarda po kojima žive građani EU. Tražimo da se iz sadašnjeg Ustava izbrišu sve diskriminacione odredbe kojeg svakog građanina naše države diskriminiraju samo na različitim dijelovima BiH”, istakao je Lazović.

Osim toga Lazović je prokomentarisao i upliv naših susjeda u naše političke prilike.

“Bosna i Hercegovina je već dugo suočena sa unutrašnjim i vanjskim udarima. Miješanje Srbije i Hrvatske u naše unutrašnje stvari postaje nepodnošljivo. Oni će to raditi sve dok su u BiH dominante etničke politike. Pod izgovorom brige za srpski i hrvatski narod miješaju se u sve i svašta. Posebno se to vidjelo na pokušaju izmjena Izbornog zakona BiH.

Na sreću ti pokušaji nisu uspjeli. O izmjenama Izbornog zakona svakako treba razgovarati i te razgovore treba otvoriti odmah nakon provedenih izbora u oktobru ove godine. Dozvolite mi da iznesem svoj lični prijedlog kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH”, naveo je Lazović.

Na kraju, u ovim teškim vremenima, kako je kazao Lazović, nakon brutalne invazije Rusije na Ukrajinu na sceni je novi geopolitički momenat i da je BiH odabrala EU i NATO.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.