Miro Lazović brutalno poklopio Milorada Dodika: “Bonske ovlasti recept za uvođenje reda, sankcije neophodne”

Posljednje Vijesti

U pravu je američki ambasador u BiH Eric Nelson kada kaže da Miloradu Dodiku neko mora reći “Dosta je…”, navodi Miro Lazović, član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD).

– Dajući intervju za beogradski medij Dodik nastavlja provocirati Tužilaštvo BiH i omalovažavati ulogu Visokog predstavnika u BiH. Ponovo je negirao genocid u Srebrenici i time prekršio Krivični zakon čime je otvoreno bacio rukavicu u lice Tužilaštvu BiH kao i Visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu. Nakon ove bačene rukavice vidjet će se da li ima spasa za ovu državu ili ne. Ukoliko reakcije izostanu onda je definitivno izgubljena svaka nada u pravnu državu i njeno pravosuđe – naveo je Lazović.

Izolstanu li reakcije, smatra, status Visokog predstavnika bit će ozbiljno narušen, a građani BiH će izgubiti povjerenje u iskrene namjere međunarodne zajednice prema našoj državi.

– Ono što javnost očekuje je brza i efikasna akcija Tužilaštva BiH. Ako ona izostane onda bi Visoki predstavnik Christijan Schmidt morao reagirati. Bonske ovlasti su recept za uvođenje reda. Sankcije su neophodne. Kako za nosioce pravosudnih funkcija tako i za političke lidere. Predsjednica Tužilaštva BiH Gordana Tadić morala bi biti smijenjena. Time bi se na najbolji način poslala poruka i drugima da je vrijeme da pravosuđe konačno počne štiti interese države i njenih građana, a ne da bude u funkciji političkih moćnika i njihovih interesa. Efikasnim radom pravosuđa počela bi neophodna dekontaminacija javnog i političkog prostora od fašističkih i neofašističkih naslaga kojima je opterećeno bh. društvo i država – ističe Lazović.

Dodaje da politike i političare koji svoju moć grade na govoru mržnje i veličanju ratnih zločina, koji blokiraju reforme i otvoreno rade na urušavanju države, neko mora zaustaviti.

– To je prvenstveno zadatak pravavosudnih institucija BiH. U krajnjem slučaju i Visokog predstavnika u BiH – zaključuje Lazović.

Leave your vote