Miro Lazović o Christianu Schmidtu, tako on kaže: “Treba mu jasno reći ovo je crvena linija, a druge stvari poput deblokade Federacije – to je OK”

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990, predsjedavajući Vijeća za sprovođenje Deklaracije o ustavnim i drugim reformama i bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine

– jedna je od prvih osoba sa kojom je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt razgovarao u novoj diplomatskoj ofanzivi u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.

Lazović je za N1 otkrio detalje tog sastanka.

Bili ste među prvima u OHR-u. Kako i kad se uopće desio taj poziv i sa kojim pojašnjenjem?

To je kontinuitet razgovora Vijeća za sprovođenje Deklaracije o ustavnim i drugim reformama sa OHR-om i Schmidtom.

On je jedan od rijetkih visokih predstavnika koji je pokazao interese za stavove civilnih organizacija i moram reći da je prethodna sjednica PIC-a bila uz naše prisustvo.

Sve rezolucije o BiH, ona Evropskog parlamenta i Bundestaga, govore da se mora uspostaviti kontakt i sa civilnim organizacijama. Dogovor je bio da se tema razgovora ne prezentuje u javnosti.

Moj utisak sa tih razgovora nije pesimističan. Reakcije lidera posljednjih dana stoje samo u jednom malom segmentu (dokumneta koji je objavljen).

Schmidt je tokom razgovora rekao da su prioritet dvije stvari – poboljšanje izbornog procesa da nema krađe i deblokada Federacije.

Tri rečenice (tokom razgovora) za mene su bile značajne i one na neki način otklanjaju ove napade na Schmidta da želi cementirati etničke podjele.

– Nema etničke segregacije.

– Svjestan je da Aneks 7 (odnosi se na povratak i integraciju stanovništva koje je izbjeglo iz ratom zahvaćenih područja) nije u potpunosti proveden i da će se morati o tome voditi računa.

– Deblokada Federacije i uspostava efikasne vlasti nakon izbora.

Da li vam je Schmidt pokazao dokument koji je plasiran u javnost?

Nije. Iz ovog dokument koji se pojavio u medijima prepoznajem određene stavove koje je Schmidt iznosio.

Nije se tokom razgovora pominjao procenat prilikom biranja u Domu naroda. Pozivam Schmidta da se odustane od ovog procenta jer je to suprotno evropskim principima i standardima.

U svakom slučaju mislim da su reakcije pretjerane. Ovo vrijeme traži hladnu glavu.

Stranke pozivaju na proteste, tuzbe, stopiranje ovakve odluke – pozdravljate li takve pozive? Hoce li Vijeće imati nekih aktivnosti?

Vijeće u svome sastavu ima 45 potpisnika, od toga je devet stranaka koje su većinom u državnom parlementu. Mi ćemo vjerovatno sazvati u utorak sastanak svih potpisnika i prezentovati određene stvari kako ih vidimo, te ponuditi određena rješnja koja bi mogla biti prezentovana OHR-u.

Dogovor je da se se nastaviti razgovori sa OHR-om, a kako sam shvatio Schmidt ima namjeru ponovo pozvati predstavnike Vijeća.

Treba mu jasno reći ovo je crvena linija, a druge stvari poput deblokade Federacije – to je OK.

Nije mi jasan ni princip 8-5-2 prilikom izbora rukovodstva FBiH. Otvorio bih i to pitanje.

Pogledajte šta je poručio Lazović za N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.