Miro Lazović otvoreno o dešavanjima u bh. komšiluku: “Ne vjerujem će u Srbiji biti neki spektakularan rezultat u korist opozicije”

Učesnik dejtonskih pregovora i bivši predsjednik Skupštine Republike BiH Miro Lazović gostovao je u Bosanskom vjestniku na Face televiziji. Govorio je o izborima u Srbiji, ali i dešavanjima u Bosni i Hercegovini. “Očekujem da opozicija koja je od maja na ulicama ima mogućnost da osvoji Beograd”, istakao je.

“Ne vjerujem da će biti neki spektakularan rezultat u korist opozicije u Srbiji. S obzirom da je Vučić izvrstan manipulator, društvo u Srbiji je zarobljenik njegove politike.

On je čovjek koji je procijenio da su rezultati biti ili ne biti.

Neshvatljivo mi je da je tako kriminalno krenuo u izbornu kampanju.

Nije mi logično šta se sve otvoreno radi u Srbiji, iako je to diktatorska zemlja.

Očekujem da opozicija koja je od maja na ulicama ima mogućnost da osvoji Beograd. Odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini je iskren. Trideset godina nakon Dejtona BIH se suočavamo ponovo sa srbijanskom politikom! Jugoslavija se još nije raspala, sjene raspada Jugoslavije još lebde i nad Crnom Gorom i nad Bosnom i Hercegovinom!

Srbija je zarobljena kao društvo, a ključevi koji su prije trideset godina zaključali ovaj prostor je i dalje u Beogradu.

Krucijalni problem je što je Srpska pravoslavna crkva sjela u prostorije SNS-a. Što se nekada zvalo “ velika Srbija “ to je sada “ politika srpskog sveta”.

Mnoge informacije govore da se ispod zvaničnih pregovora ide ka realizaciji politike srpskog sveta. Ja vjerujem da će to propasti! Činjenica je da smo svi u BIH zabrinuti zbog pasivne politike međunarodne zajednice!

Dodik pokušava predstaviti RS kao državu! Kada govori da je propao Dejtonski mirovni sporazum, on to svjesno radi! Vjerujem da je Dodik na silaznoj putanji, koja će se ubrzano dešavati.

Evropska Unija je heterogeni skup država koje nisu jedinstvene, pogotovo oko politike. Orban otvoreno podržava Dodika! Nemoguće je očekivati od EU da bude jedinstvena u donošenju odluka! Oni će morati mijenjati svoj princip donošenja odluka! Ne vjerujem Evropskoj Uniji! EU je preuzela političke poluge u BIH, ali bezuspješno!

Mislim da će Milorad Dodik i vlasti iz RS-a pozivati na nekompetentnosti Šmita! Ostaje da se vidi kako će sud reagovati! Ako bude neke sudske presude, vjerujem da će biti zabrana političkog djelovanja!

Mislim da će se Dodiku onemogućiti političko djelovanje! Vjerujem da postoji mnogo ljudi u RS-u koji su nezadovoljni politikom Dodika! On je stavio cijeli srpski narod RS-a kao živi štit da odbrani svoju poziciju!

Američka politika ne prašta mnogima! Dodik je došao na krilima američke politike! On urušava i institucije Bosne i Hercegovine i RS! Njegov pad je veoma blizu! Iza halabuke, galame i vike Dodik pokazuje njegov strah!

Da je samouvjeren i hrabar rekao bi ovo je moj problem i svjestan sam da ću se odbraniti!

Odnos Trojke i Dodika je čudan! Mislim da je Trojka imala naivan nastup prema Miloradu Dodiku! Svojom pasivnom ulogom ga je pokušala učiniti boljim! Tim načinom su prigušili aktivnost Brisela i OHR-a! Ciljevi Dodika su potpuno suprotni interesima Trojke! Pitanje izbornog zakona i Ustavnog Suda interesuju i Čovića i Dodika, a Trojka nema adekvatan odgovor na to!

Čović i Dodik bi najviše voljeli da nema stranih sudija! Tojka će mora pokazati puno više mudrosti i hrabrosti ali i odlučnosti! Interesi države BIH se ne smiju dovesti u pitanje!

Ustavni sud mora biti Ustavni sud koji će voditi brigu o svakom čovjeku! Dodik bi htio pretvoriti Ustavni sud u Dom naroda! Može se destiti pozitivan pomak do marta! Dodik je u Konjicu toliko podigao ručnu prema međunarodnoj zajednici, da je međunarodna zajednica morala reagovati!

Taj sastanak se nije trebao desiti! Dodik je dugo na političkoj sceni i ima jasne ciljeve!

Trojka bi morala svojom agresivnijom politikom izvesti to na čistac! I Dodik i Čović i pozicija i opozicija su potpisali 14 uslova u Briselu! To je njihova obaveza i odgvornost!

Pozivam Trojku da odlučnijom politikom pokušava ubrzati reformske procese! Ja sam čovjek koji ne odbija razgovore! Nisam prihvatio biti na listama bilo koje stranke!

Šemsudinu Mehmedoviću sam poželio sreću i dao svoje sugestije i kako bi trebalo izgledati! Bila je inicijativa da se vratim u SDP, poslije toga me nikad nije zovnuo! Lideri ne vole ljude sa svojim stavom i koji slobodno misle! Znam da sam ostavio pozitivni trag”, naveo je između ostalog Lazović.

Pogledajte gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.