Miro Lazović vrlo nedvosmisleno upozorava: “To je nešto što zabrinjava. Možda postoje neke skrivene političke namjere prema prostoru Bosne i Hercegovine”

Visoki predstavnik Christian Schmidt je otkazao posjetu Banja Luci, koja je najavljena nakon Dodikovih prijetnji da će biti uhapšen ako dođe na teritoriju RS. Održan je sastanak srpskih predstavnika u državnim institucijama, gdje su zaprijetili napuštanjem državnih institucija. I sve to u sjeni jučer potvrđene optužnice od strane Suda BiH protiv Milorada Dodika.

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990. i prvi predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine za Vijesti.ba kaže da je iznenađen da je gospodin Schmidt otkazao posjetu, a koja je bila najavljena.

“Očito da se nastavlja utakmica, između gospodina Dodika i gospodina Schmita, odnosno između Dodika i međunarodne zajednice.

Prvo poluvrijeme je dobio Milorad Dodik, a dok ćemo za drugo poluvrijeme tek da vidimo, ko će izaći kao pobjednik.

Iako smatram da se ne bi smjelo desiti da se gospodin Dodik pokaže jačim od međunarodne zajednice i od američke administracije. Jer bi to bilo porazno, ne samo za nas, nego za ukupnu međunarodnu politiku.

Smatram i da je ovo na neki način i šamar za EU i šamar američkoj administraciji. Šta će dalje biti, ostavljam da se vidi”, rekao je Lazović.

On je naglasio da se restriktivnijim i oštrijim mjerama od strane međunarodne zajednice i domaćih institucija mora suprotstaviti secesionizmu Milorada Dodika.

“On očito nastavlja da provodi institucionalni secesionizam unutar Bosne i Hercegovine. Ne znam do kada će se to dozvoljavati, ali u svakom slučaju situacija nije nimalo naivna.

Čak se bojim da se iza skrivaju neke nepoštene namjere međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini i prema regionu, kad je u pitanju odnos Srbije prema Kosovu i odnos Srbije prema RS i odnos prema Crnoj Gori.

Tako da je sve neizvjesno, ali kao što sam bio optimista devedesetih godina.

Tako se i danas nadam, da će ta politika iz Beograda koja u kontinuitetu proizvodi probleme u regionu, biti poražena”, izrazio je Lazović svoj strah i nadu.

On se osvrnuo i na današnji sastanak predstavnika Srba u Vijeću ministara i agencijama BiH, u Istočnom Sarajevu.

“Može se smatrati da je to ukupna igra, u kojoj predstavnici u institucijama pojačavaju pritisak prema međunarodnoj zajednici i prema domaćim institucijama.

Mada, ja ne bi bio nimalo sklon da se njima ide u susret. Naprotiv, gospodi iz RS-a treba reći „izvolite, povucite se, nećete primati platu i druge beneficije koje vam te državne funkcije nose i da vidimo šta će biti od vašeg poteza“.

U svakom slučaju, ne treba se više zaista povlačiti pred potezima i prijetnjama iz RS-a, treba im dozvoliti da urade sve što namjeravaju, a u konačnici ćemo da vidimo kakav će rezultat biti i ko će biti poražen, obrazložio je on.

Za kraj Lazović je ukazao da se već duži vremenski period može primijetiti kako visoki predstavnik svoje aktivnosti usmjerava samo na prostor Federacije.

“I to je nešto što zabrinjava. I zbog toga kažem da možda postoje neke skrivene političke namjere prema prostoru Bosne i Hercegovine, u kome je prioritet za međunarodnu zajednicu prostor FBiH, a da se pitanje RS-a ostavi za kasnije.

Kada se riješe pitanja u vezi Srbije i Kosova”, zaključio je Lazović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.