Mirsad Hadžikadić bez ustezanja nakon odluke visokog predstavnika: “Zar nije čudno da sve što je u Evropi normalno ovdje zahtijeva posebne intervencije stranaca?”

Predsjednik Mirsad Hadžikadić bez imalo ustezanja reagovao nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Oglasio se na Facebooku, a u nastavku njegovu objavu prenosimo u cijelosti. Podsjećamo, danas reakcije nakon odluke Schmidta pristižu bukvalno sa svih strana.

“ODLUKA VISOKOG PREDSTAVNIKA BILA PRIJEKO POTREBNA I RANIJE!

Pozdravljam odluku Visokog predstavnika da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona. Žao mi je što to nije uradio i ranije jer se izgubilo dosta vremena čekajući na domaće igrače za koje se znalo da rade samo na stvarima koje su njima u interesu. Ovako se izgubilo vrijeme i sada se mora raditi sa pilotima na pojedinim, a ne svim, biračkim mjestima.

Žao mi je i što ponovo daje mogućnost domaćim političarima da u roku od 3 sedmice unesu izmjene ovog zakona. Od njih se ništa dobro za građane ne može očekivati.

Na kraju, drago mi je da je spriječio i presuđene ratne zločince da se kandiduju na izborima. Zar nije čudno da sve što je u Evropi normalno ovdje zahtijeva posebne intervencije stranaca?”, naveo je Hadžikadić.

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio odluku kojom nameće tehničke izmjene izbornog zakonodavstva u BiH, iz Brisela je stigla poruka kako se reforme očekuju od lokalnih vlasti, i da se izvršne ovlasti visokog predstavnika trebaju koristiti “samo kao posljednja mjera”, te kako je opsežna međunarodna supervizija “nekompatibilna s europskom budućnosti BiH”. Oglasili su se i iz američke i britanske ambasade.

“EU je izrazila snažnu sklonost tome da Parlament BiH preuzme svoju odgovornost i usvoji ove reforme, kao što su se lideri državne koalicije obavezali da će učiniti na vrijeme za provedbu tokom općinskih izbora u oktobru“, saopšteno je iz ureda Visokog predstavnika EU za vanjsku politiku.

Ističe se kako Europska unija očekuje da vlasti Bosne i Hercegovine provedu potrebne reforme koje će osigurati provedbu izbora “u skladu s europskim standardima provedbom preporuka OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osigurati transparentnost financiranja političkih stranaka”.

O korištenju Bonskih ovlasti visokog predstavnika te međunarodnom prisustvu izrečen je slijedeći stav:

“EU podsjeća da se njegove izvršne ovlasti trebaju koristiti samo kao posljednja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

EU ističe da je opsežna međunarodna supervizija nekompatibilna s europskom budućnosti BiH i očekuje od svih sudionika odgovorno ponašanje i suzdržanost u narednom razdoblju“.

Na kraju saopštenja se navodi da će, nakon odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, EU nastaviti raditi s vlastima BiH na napredovanju na europskom putu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.