Mirsad Hadžikadić oštro o Elmedinu Konakoviću: “Dodatni skandal je upravo pokušaj tog istog ministra da poistovjećuje svoje propuste sa propustima države”

Ministar vanjskih poslova vjerovatno ne razumije da iza objavljene informacije stoje novinari koji su svuda u modernom svijetu zaštićeni, jer govore istinu korisnu za sve, poručio je Hadžikadić. Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se saopštenjem za javnost i referirao se na protestnu notu koju je uputio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Hadžikadićevu reakciju prenosimo u cjelosti.

–Protestna nota Ministarstva vanjskih poslova u kojoj se ministar ograđuje od svog lošeg utjecaja na imidž države koju predstavlja, bila bi razumljiva da je sastavljena ispred Ministarstva vanjskih poslova BiH, na način da ističe da eventualni loši privatni potezi ministra nemaju veze sa ministarstvom, već isključivo sa njim kao privatnim licem.

Dogodilo se upravo suprotno – diplomatski skandal.

Edin Gačanin Tito je uhapšen, a dovodi se u vezu sa našim ministrom vanjskih poslova, kako javljaju holandski listovi kroz susret u Dubaiju i izjave samog Gačanina u sudnici.

Ali dodatni skandal je upravo pokušaj samoodbrane tog istog ministra na način da poistovjećuje svoje propuste sa propustima države, pa objavu takvih informacija, biva drži štetnom po Bosnu i Hercegovinu.

Dakle, nisu njegovi potezi štetni, nego činjenica da su objavljeni u javnosti.

Ministar vanjskih poslova vjerovatno ne razumije da iza objavljene informacije stoje novinari koji su svuda u modernom svijetu zaštićeni, jer govore istinu korisnu za sve?

Naravno, ovo nije prvi put da u njegovom govoru i ponašanju dolazi do svojatanja državnih resursa.

Nije prvi put da ne shvata da novinarstvo mora biti objektivno i nezavisno u demokratskom društvu, a ne pod utjecajem politike bilo koje političke opcije.

Poistovjećivanje vlastite dobrobiti s interesom države, sramoćenje u diplomatskim krugovima kao posljedica neznanja i nedostatka diplomatske naobrazbe i bahatost u govoru i ponašanju nisu nam bili nepoznanica prethodnih nekoliko decenija.

Vidimo da se ništa nije promijenilo.

VEZANI TEKST: Konaković: Stavljam se na raspolaganje Europolu i OSA-i da istraže navode o vezama s narkokartelom

Pozivam Ministra vanjskih poslova da razmisli o tome da bi zadnjim potezima mogao ozbiljno narušiti ovo malo ugleda koji nam je ostao u svijetu, pa i u Holandiji – zaključio je Mirsad Hadžikadić u saopštenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.