Mirsad Hadžikadić poziva viskog predstavnika Christiana Schmdita da djeluje: “Da iskoristi ovaj politički momenat i uvede mehanizam vanrednih izbora”

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić koji je u prethodna dva ciklusa Općih izbora bio neuspješni kandidat za Predsjedništvo BiH komentarisao je aktuelnu politiku poentirajući da je potrebno uvesti vanredne izbore u naš zakon.

U svom videoobraćanju on je kazao da se nova većina neodgovorno ponaša prema uspostavi vlasti u FBiH te da su i njihovi prethodnici na isti način ignorisali postavljene rokove.

“To isto je uradila prošla vlast, ignorisala zakonske rokove i tako naredne četiri godine ostaviše prethodnu vlast bez dogovora o novoj.

Kako je moguće u jednoj demokratskoj državi jednostavno ignorisati zakonsku obavezu da se vlast formira u određenom roku?

Šta se dešava u normalnim državama u tom slučaju?

Ponove izbore. Raspišu vanredne izbore. To je prava poruka, s jedne strane političarima – da moraju snositi odgovornost za svoju neodgovornost, a s druge strane građanima – da nisu izabrali odgovorne”, naveo je on.

Hadžikadić kaže da bi nova većina trebala tražiti nove izbore umjesto što traže jednostavno rješenje u njihovu korist.

“Šta se kod nas dešava, kao pokušaj da se problem riješi?

Političari pozivaju visokog predstavnika da presudi u njihovu korist, ali tako da to slučajno ne ošteti njih, ako bi se idući put oni našli u situaciji njihovih sadašnjih protivnika”, kazao je.

Zbog toga on poziva visokog predstavnika da iskoristi politički momenat i uvede mehanizam vanrednih izbora “kao rješenje za sadašnju i sve buduće blokade implementacije izbornih rezultata”.

“Vanredni izbori su jedini način da se ovaj problem riješi, ne samo dugoročno, nego prirodno, demokratski, na način da se osigura da će se i političari i narod početi ponašati ozbiljnije i odgovornije.

Sve demokratske države imaju mehanizam vanrednih, prijevremenih izbora.

Samo smo mi, eto, nešto baška, jer to odgovara bahatim političarima kojima je jedino stalo do njihove fotelje, a ne do naroda”, zaključio je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.