Mirsad Hadžikadić progovorio o formiranju Vlade FBiH: “Znate li šta treba da bude stvarno rješenje? Raspisati vanredne izbore”

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić objavio je saopštenje za javnost u kojem se osvrnuo na proces formiranja Vlade FBiH. Njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ponovo nije formirana unutar zakonskog roka. Danas, šestog aprila, ističe taj rok. Pobjednička koalicija je obećavala ekspresno formiranje vlade, ali se to nije desilo.

I umjesto da predlaže hitna rješenja, ta koalicija ima par prijedloga. Prvi je da, eto, i ne mora da sve bude baš šestog aprila.

S obzirom na to da je prethodna Vlada Federacije Bosne i Hercegovine trajala više od osam godina, pola od toga u takozvanom tehničkom mandatu, valjda i oni mogu sada da odugovlače sa rješenjima, iako je to odugovlačenje suprotno postojećim propisima. Protiv toga su se žalili kada su to drugi radili, a sada je uredu jer to oni rade.

Drugi njihov prijedlog je da bi Visoki predstavnik trebao razriješiti ovaj problem, koji je inače on sam i izazvao. Sada je, kao, uredu da se ne poštuje Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, jer to njima odgovara. Kako se osjećaju moćni kada iza njih stoji Međunarodna zajednica.

A znate li šta treba da bude stvarno rješenje? Ono što se dešava u svim uređenim, demokratskim državama svijeta: RASPISATI VANREDNE IZBORE.

Ali to nećete čuti od ove vlasti, a niste to čuli ni od prethodne. Zašto? Jer im ne odgovara fer i pošteno. Jer možda ne bi bili na vlasti da se to desi.

Radije bi mijenjali Izborni zakon da se još i više umanje prava glasača, nego da se ona prošire.

Bez obzira kako mi riješili problem uvažavanja i etničkog i građanskog u ovoj državi, Izborni zakon mora uraditi sljedeće:

Obezbijediti fer i pošteno glasanje i brojanje;

Očistiti biračke spiskove;

Uvesti vanredne izbore ako se vlast ne formira unutar 6 mjeseci od izbornog dana;

Uvesti mogućnost drugog kruga glasanja ako nijedan kandidat ne dobije više od 50% glasova;

Strogo kažnjavati za izborne krađe i manipulacije.

Umjesto toga, ono što će se vjerovatno desiti je da će Visoki predstavnik ponovo promijeniti Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i time dalje unakaziti dokument koji je već jednom unazadio.

I ova vlast ga čak na to i poziva.

Sramota!!!”, napisao je Hadžikadić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.