Mislio je da lista možda može proći bez njega, Amerika je uradila svoje: Šeranić je sankcionisan zbog promicanja secesionističnih aktivnosti RS-a!

Danas je Ministarstvo finansija SAD-a, odnosno Ured za kontrolu strane imovine (OFAC), na “crnu listu” sankcionisanih uključio i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, s, kako kažu, ciljem daljeg fokusa na destabilizirajuće djelovanje.

Kako su rekli iz OFAC-a, Šeranić je nastavio promovisati secesionističke aktivnosti RS-a jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS-a na razmatranje.

“Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predviđa uspostavu nove agencije samo u okviru RS što bi poremetilo ovlaštenja državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva. Šeranić je javno priznao da ovaj zakon preslikava funkcije Agencije za lijekove na državnom nivou, s time što se uspostavom agencije prema ovom zakonu prenose ovlasti sa agencije na državnom nivou na regulatorni autoritet za lijekove i medicinska sredstva u okviru RS.

Zbog postojanja institucije na državnom nivou koja služi RS i FBiH, formiranje ove nove agencije na entitetskom nivou predstavlja opstrukciju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma”, kažu iz OFAC-a.

Šeranić je, dodaju, uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.

“To uključuje Prespanski sporazum iz 2018, Ohridski okvirni sporazum iz 2001, Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN 1244, Daytonski sporazum, Zaključke Konferencije Vijeća za provedbu mira održane u Londonu u decembru 1995, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora ili Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ili, kada je riječ o bivšoj Jugoslaviji, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove”, naglašavaju iz OFAC-a.

Pored ovoga, ističu, Šeranić je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Podsjećamo, danas je na ovu istu listu stavljen i Marinko Čavara (HDZ), predsjednik Federacije BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.