“Misterija” u Sarajevu, iznenada “osvanuo” LED ekran na Vrbanji, ko je dao dozvolu: Mandić kaže da nije, Karić kaže da nije ni ona

Na obali Miljacke, kod mosta Suade i Olge, poznatom i po nazivu Vrbanja, jutros je postavljen ogromni LED ekran koji je izazvao jako nezadovoljstvo građana.

Na samom početku Vilsonovog šetališta, kod poznatog i historijski važnog mosta koji je dao i prve žrtve rata (Suadu Dilberović i Olgu Sučić), jutros je postavljen LED ekran.

S obzirom na niz negativnih reakcija građana koje su uslijedile na društvenim mrežama zbog ovog, za koje se ispostavilo da je riječ o bespravnom instaliranju ekrana, kontaktirali smo i načelnika Srđana Mandića jer je riječ i području koje pripada Općini Centar – piše Klix.ba.

“Dobio sam veliki poziv građana te sam mjesto i sam obišao zajedno sa građevinskim inspektorima.

S obzirom da je LED ekran postavljen uz sami most Suade i Olge, na području Općine Centar, naša inspekcija je utvrdila da nije data saglasnost općine za postavljanje ovog ekrana”, kazao nam je načelnik Mandić.

Kako im je dalje rekao, za sada nije poznato ko stoji iza samog postavljanja ekrana te čija je inicijativa, ali radnici koji su jutros radili na postavljanju su se pozivali na odobrenje koje su dobili od uprave Grada Sarajeva jer je riječ o priobalnom dijelu.

“Međutim, bez obzira na saglasnost Gradske uprave, a nisu dobili saglasnost Općine Centar, s tim da je nisu ni tražili, ekran će biti uklonjen sutra”, poručio je Mandić.

Načelnik Mandić se izvinio građanima zbog neprijatnosti i još jednom rekao da će reagovati pravovremeno te da će ekran biti uklonjen.

Iz Gradske uprave Sarajevo reagovali su na navode vezane za postavljanje velikog LED ekrana na Vrbanja mostu u Sarajevu, za koje je načelnik Općine Centar Srđan Mandić rekao da nemaju dozvolu Općine, ali da radnici tvrde da imaju dozvolu Grada.

Kako su rekli iz Gradske uprave Sarajevo, uzimajući u obzir Odluku o uvjetima i načinu postavljanja firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području Općine Centar Sarajevo koja je donesena u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo te zakonske i podzakonske propise po kojima radi općinska inspekcija, načelnik Općine Centar kao vršitelj izvršne vlasti u teritorijalnom okviru predmetne Općine, bio je obavezan odmah po saznanju za bespravno postavljeni LED ekran, naložiti općinskoj inspekciji pokretanje inspekcijskog postupka u skladu sa ovlaštenjima i nadležnostima koja im po zakonu pripadaju.

“Te samim time posredno ili neposredno ispitati navode koji se odnose na saglasnost Gradske uprave, umjesto što je, kako je već prethodno navedeno, dao neprovjerene navode kojim je evidentno narušio interese i ugled Gradske uprave Grada Sarajeva, pa se postavlja pitanje postojanja osnova i prava za paušalne navode bez prethodnog upoznavanja gradonačelnice Grada Sarajeva”, naveli su iz Gradske uprave Sarajevo.

Pozvali su načelnika Općine Centar Sarajevo da postupa u skladu sa zakonskim ovlaštenjima s jedne strane, naloži općinskoj inspekciji uklanjanje bespravno postavljenog reklamnog panoa, odnosno ekrana, te sankcioniše nedobronamjerne i neodgovorne pojedince.

“Te također postupa u skladu sa moralnim načelima i kolegijalnim principima kako se ovakvo narušavanje interesa Gradske uprave, koja se nedvojbeno može odraziti i na pripadajuće Općine, ne bi više ponavljalo”, dodaju iz Gradske uprave.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.