Mlada doktorica iz BiH Džana Kapić prva pritekla u pomoć povrijeđenim nakon nesreće: “Bilo je mnogo krvi, jedno auto je bilo u provaliji. Čim sam vidjela o čemu se radi sakupila sam kutije prve pomoći iz svih auta, pregledala sve osobe i počela zbrinjavati”

Šest osoba povrijeđeno je danas u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na putu Krupac – Bjelašnica, potvrđeno je ranije iz MUP-a Kantona Sarajevo.

U nesreći je učestvovalo vozilo EUFOR-a i jedno terensko vozilo stranih registarskih oznaka.

Povrijeđenima je do dolaska ekipa Hitne pomoći prvu pomoć ukazala predsjednica mladih Crvenog križa FBiH Džana Kapić, certificirani instruktor prve pomoći i od nedavno doktor medicine.

Kako je objavljeno na Facebook stranici Crvenog križa FBiH, svojim dugogodišnjim učenjem i znanjem tehnika prve pomoći uspjela je pomoći i sanirati ozbiljne povrede.

U pitanju su bile dislokacije ruke, lom nosa, otvorena povreda na glavi, krvarenje na nozi, kao i sumnja na povredu kičme i stanje šoka.

– Bilo je mnogo krvi, jedno auto je bilo u provaliji.

Čim sam vidjela o čemu se radi sakupila sam kutije prve pomoći iz svih auta, pregledala sve osobe i počela zbrinjavati najhitnija stanja. Pozvala sam odmah i hitnu pomoć i tražila više vozila – navodi Džana koja je prvu pomoć počela učiti još u osnovnoj školi.

Ovo je jedan od pokazatelja zašto je važno učiti tehnike iz prve pomoći i biti uvijek u mogućnosti pružiti osnovnu pomoć do dolaska profesionalnih timova, naveli su iz Crvenog križa FBiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.