Mladen Bosić iz SDS-a javno je progovorio o ostavkama u toj stranci: “Velika šteta je načinjena još 2014. godine”

Član Predsjedništva SDS-a u ostavci Mladen Bosić danas je za N1 govorio o razlozima podnošenja ostavki u predsjedništvu ove stranke i lošim izbornim rezultatima.

Zašto je došlo do pada podrške za SDS?

“To bi trebalo analizirati, mislim da je to trend od 2014. godine i prije svega je posljedica unutarstranačkih sukoba odnosno uplitanja vladajuće stranke u SDS, odnosno priča o “papcima”, prelascima i kontstantnom slabljenju stranke.

Ono što se dešavalo u Doboju, pa u Bijeljini prije 2 godine, jasno je bilo da će stranka u tom procesu oslabiti“, kazao je Bosić za N1.

Ko je krivac unutar stranke? Šarović?

“Šarović je bio predsjednik stranke i nosi odgovornost. Predsjedništvo nosi odgovornost i svi koji su učestvovali. Svi oni koji su učestvovali na izborima su dali ogroman doprinos za stranku, ovo je ono što se moglo dobiti u ovom trenutku. Vidite da su i ostale opozicione stranke prošle na sličan način.

Ovo je nešto za analizu jer imate veoma loše 4 godine po društvo u BiH kompletno“, poručio je Bosić.

Znači li to da je SDS malo “srbovao”?

“Ja mislim da to znači to. Ukoliko želite da dobijete glasove po svaku cijenu, morali bi to radite.

To je sad pitanje morala i politike, to je vrlo kompleksno pitanje. Ja sam uvijek zagovarao teoriju da u politici postoji moral i pravila. Oni koji smatraju drugačije, oni se bave populizmom koji je sada raširen“.

Razmišlljate li da se ponovo kandidujete za predsjednika stranke?

“Ne, ni u najdaljoj primisli mi nije da se na bilo koji način kandidujem za tu funkciju. Ja sam dao svoje u deset godina kojih sam bio predsjednik stranke. Mislim da sam odgovorno, srcem i dušom radio taj posao.

Došao sam poslije sličnog rezultata kada je stranka imala 103 hiljade glasova, i kada je smijenjen Čavić, preuzeo sam stranku u veoma kritičnom trenutku.

To je trenutak poslije ogromne sječe kadrova, krenuli smo da vadimo stranku sve do 2014. godine kada je Dodik praktično jedva izvukao “živu glavu” pobijedivši Tadića sa par hiljada glasova. 2014. godine Dodik se dobro zamislio i uplašio“, istakao je Bosić i kazao:

“2014. kreće brutalno kupovanje i odvajanje ljudi od SDS, visoko pozicioniranih funkcionera i to je ta priča o preletačima i papcima koja je nanijela jako veliku štetu SDS-u. Stranka nije mogla da se odupre tome”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.