Mladen Bosić: “Potpuno sam siguran da Vučić odlično poznaje Dodikovu narav i svjestan je da ga mora držati na oku”

Potpuno sam siguran da Vučić odlično poznaje Dodikovu narav i svjestan je da ga mora držati na oku. Treba se samo sjetiti Dodikovog odnosa prema liderima iz Srbije koji su ga podržavali i zaključak mu nije teško donijeti – kaže visoki funkcioner SDS-a Mladen Bosić.

Govoreći o odnosima zvaničnog Beograda i Banjaluke u svjetlu posljednje Dodikove ozjave da je prošao sve predsjednike u Srbiji, Bosić podsjeća da je Slobodan Milošević bio politički otac Dodika i da je njegovom odlukom došao na vlast kada je napravio aranžman sa zapadom o rušenju tadašnje vlasti.

“Dodik mu je za uzvrat okrenuo leđa kada mu je bilo najteže i aktivno učestvovao u njegovom rušenju sa vlasti. Preporučio bih Vučiću da pročita otvoreno pismo koje je Dodik uputio Miloševiću iz tog vremena. Vjerujem da bi slično pismo napisao i njemu ako mu se ukaže prilika”, smatra Bosić.

On dalje podsjeća da je “Koštunica u početku imao rezervisan stav prema Dodiku, svjestan njegovog odnosa sa zapadom i uloge koju je imao u bombardovanju Srbije 1999. ali mu je najviše pomogao kada je došao na vlast 2006. kupovinom Telekoma RS”.

“Taj novac je omogućio Dodiku da učvrsti vlast, ali i da se mnogi obogate iz njegovog okruženja kriminalnim aferama kao što je bila izgradnja zgrade Vlade u Banja Luci. Kada je Koštunica otišao sa vlasti Dodik se potrudio da mu se više nikada ne javi na telefon”, kaže Bosić.

Dodaje da je najbliži odnos Dodik imao sa Borisom Tadićem.

“Sjećam se Tadićevih dolazaka u Republiku Srpsku i učešća na SNSD-ovim mitinzima i obrnuto Dodikovih nastupa na DS mitinzima u Srbiji. Tu je i nastala stalno ponavljana fraza o političkim pobačajima. Sada Dodik strogo pazi da ga negdje ne vide sa Borisom Tadićem, a njegovu vlast spominje posredno u kontekstu da nije pomagala Republici Srpskoj kao Vučićeva”, navodi Bosić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.