Mladi Bh. genijalac: Amar Garčević je sa 10 godina ušao u IT svijet, sada sa 14 kreira web stranice

Biznis Posljednje Vijesti

U IT svijet “uplovio” je sa 10, a danas kao 14. godišnjak Amar Garčević iz Sarajeva bilježi nevjerovatne uspjehe.

Kreira web stranice i vrlo dobro vlada web dizajnom. Usput, odličan je učenik osmog razreda Osnovne škole “Velešički heroji”.

“IT “karijeru” sam započeo kada mi je bilo samo 10 godina. Tada sam se počeo baviti dizanjem i obaranjem sistema. Nedugo zatim pažnju mi je privukao web development i programiranje web stranica jer me oduvijek zanimalo šta se nalazi iza svih web stranica koje svakondevno viđamo. Tada sam napravio svoje prve korake u IT svijetu, te sam samostalno naučio putem YouTube tutorijala. Dan za danom sam bio sve zadovoljniji svojim uspjesima.

Također htio sam proširiti svoje znanje i vještine u oblasti web dizajna pa sam se odlučio i na taj korak. Počeo sam istraživati o Photoshopu i mnogim drugim programima koji su u vezi s dizajnom. Gledao sam isto tako tutorijale putem YouTube i sada mogu reći da dobro vladam i dizajnom – kaže Garčević.

Do sada ima dva uspuješna projekta iza sebe – dizajnirao je web stranicu za svoju školu, ali i stranicu CovidLive.

– CovidLive sam napravio u jeku pandemije koronavirusa jer sam smatrao da je potrebno nešto što će davati informacije koliko je zaraženih u svijetu, u našoj domovinu, te nažalost preminulih, ali i oporavljenih od koronavirusa. Ta web stranica funkcioniše tako da na mapi pokazuje te brojeve, ali i statističke podatke čim se otvori – pojašnjava Garčević.

IT je svijet u kojem želi ostvariti svoje mjesto, a da mu se ozbiljnije posveti, inspirisalo ga je osvojeno prvo mjesto na državnom nivou.

– Ono što je zapravo najveću svijest u meni probudilo da se okrenem IT svijetu je bila pobjeda koju sam donio za svoju OŠ “Velešički heroji”. Ta pobjeda je bila u decembru 2019. godine u saradnji British Councila i Velike Britanije. Riječ je o takmičenju Coding challenge 2019. gdje sam sa kolegom osvojio prvo mjesto na državnom nivou. To takmičenje je probudilo svijest u meni, i tada sam shvatio u kojem pravcu želim da moj život teče. Tada sam imao samo 12 godina – priča ovaj mali genijalac.

U konsultaciji sa roditeljima odlučio je i da paralelno s osnovnim obrazovanjem pohađa i IT akademiju na smjeru Frontend JavaScript development.

– To je jednogodišnji program, i to je zapravo mjesto gdje usavršavam svoje znanje u oblasti web developmenta – ističe Garčević.

Želja mu je da nakon srednje škole svoje znanje usavršava u nekoj IT kompaniji, kako bi već pred početak studija mogao osnovati vlastiti biznis.

– Želim to postići do svoje 20. godine. Sve svoje vrijeme sam dao da se usavršavam u IT-u. I volio bih da ostanem u BiH i ovdje se izgradim kao prepoznati stručnjak kojem klijenti vjeruju i žele njegove usluge – poručio je Garčević.

Leave your vote